poniedziałek, 10 października 2011

Kurczak w tymiankowych jabłkach



 Jak widać na załączonym obrazku powroty w moim przypadku są trudne. Nie będę obiecywać, że takie pustki na blogu i w mojej kuchni  nie będą  miały już miejsca, bo i  pewnie jeszcze nie raz nie dwa zdarzy się taka chwila milczenia... ale staram się wrócić i nie zatracić w tym wszystkim....
Wielkie uściski dla tych co wierzą  we mnie i w moje garnki :-)




Produkty:
  • 2 piersi z kurczaka
  • starta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżka miodu
  • 3-4 łyżki oliwy
  •  2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Sposób przygotowania:
  • Kurczaka przekładamy do naczynia dodajemy sok i skórkę z cytryny, oliwę, miód, roztarty czosnek, tymianek, sól i pieprz. Wszystko składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki i marynujemy ok. 2 godziny.
  • Kurczaka w marynacie układamy na rozgrzanym grillu i smażymy przez  4-6 minut po każdej stronie.
  • Kurczaka podajemy gorącego, skropionego resztką marynaty w towarzystwie tymiankowych jabłek.

Tymiankowe jabłka
  • 2 słodkie i soczyste jabłka
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła
  • pół łyżki miodu (opcjonalnie)
  •  tyminek
Jabłka kroimy w ósemki, wycinając przy tym gniazda. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni roztapiamy ma
masło i podsmażamy cebulę.Kiedy cebula się zarumieni dodajemy jabłka, miód  i tymianek. Smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu w którym jabłka zmiękną.


poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Lazur, winogrona i orzechy na sałacie



Tak sobie myślę, że chyba powinnam iść na jakiś kurs np. zarządzanie czasem :-) bo z niczym nie mogę ostatnio zdążyć, dni, godziny i minuty zbyt szybko mi uciekają, nie mam czasu dosłownie na nic. Tęsknię trochę za tamtym beztroskim okresem, gdzie mogłam się realizować w kuchni i smakować pysznych kulinarnych nowości, bo teraz mało co jem i mało co gotuję. Mam nadzieję że wkrótce się to wszytko unormuje i znajdę czas na przyjemności.
Wczoraj znalazłam czas na wino i pyszną sałatkę:-)

Składniki:
  • mieszanka sałat (jedna paczka) 
  • kiść ciemnych winogron
  • ser Lazur
  • orzechy włoskie
Dressing:
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól pieprz
Wszystkie składniki razem mieszamy.

Sposób przygotowania:

  Na mieszance salat ułożyć obrane orzechy, przepołowione winogrona i ser pleśniowy pokrojony w kosteczkę. Wszystkie składniki zalewamy przygotowanym dresingiem.


niedziela, 10 lipca 2011

Pachnące szałwią piersi z kurczaka



Nastały wielkie zmiany w moim życiu...
Niestety i mnie to dopadło, wpadłam w wir pracy i najbardziej cierpi na tym mój blog. Zaniedbałam go wiem, wiem i mam ogromne wyrzuty sumienia ale już jestem i będę tu tak często jak to możliwe. Postaram się utrzymać go przy życiu, bo jest dla mnie Bardzo ważny ale niestety ciężko jest pogodzić moje nowe obowiązki z przyjemnością jaką sprawia mi gotowanie i dzielenie się z innymi moją pasją.
Tak sobie teraz myślę, że może na powrót powinnam ugotować coś bardziej wyrafinowanego ale hmmm... nie było czasu i  na sobotnim obiedzie pojawiły się piersi kurczaka pachnące szałwią  z mojego zielnika.


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • ok. 10 listków szłwi
  • kilka plasterków sera camember
  • 4 łyżki masła
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • sól pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny (odrobina)
  • szklanka białego wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
  • Piersi z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie dobrze rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem.
  • Na połówce rozbitej piersi układamy listki szałwi  i  ser camember, a następni składamy je na pół, zawijając je plastrami szynki parmeńskiej, na wierzch można jeszcze położyć listek szłwi i spiąć go wykałaczką.
  • Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Filety zarumieniamy z obu stron przez około 10-15 minut. Na koniec smażenia wlewamy wino i oblewamy nim mięso.
  • Usmażone piersi przekładamy na gorący talerz i przykrywamy aby nie wystygły.
  • Wino podgrzewamy chwilę aby odparowało i zmniejszyło swoją objętość, dodajemy ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) i dodajemy sok z cytryny. 
  • Jeszcze chwilę podgrzewamy. 
  • Powstałym sosem polewamy mięso i gotowe!

czwartek, 9 czerwca 2011

Kiedy ananas poczuł mięte...


I znów moja mięta z ogródka znalazła zastosowanie:-)
Zamiast ciężkich deserów (które uwielbiam) w sam raz na lato, pyszna, orzeźwiająca, słodka przystawka.

Składniki:
  • świeży dojrzały ananas
  • brązowy cukier
  • listki świeżej mięty
Przygotowanie:

Ananasa obieramy  (trochę przy tym zabawy) i kroimy w dowolne kształty. W moździerzu ucieramy listki mięty z cukrem. Ananasa posypujemy miętowym cukrem i listkami mięty do dekoracji.

wtorek, 7 czerwca 2011

Szpinakowa tarta

Na blogu Taste of Orange znalazłam przepis na pyszną tartę. Ja, moja rodzina i goście którzy jej próbowali byli zachwyceni jej smakiem, tak więc Mm_ajce należą się wielkie podziękowania, że podzieliła się tym przepisem na swoim blogu i mogliśmy spróbować tej pyszności:-)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • masło do wysmarowania blachy
  • 250 g świeżego szpinaku (same liście)
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 25 g startego parmezanu
  • 100 ml. słodkiej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka orzeszków piniowych ( nie dałam)
  • suszone zioła: oregano tymianek, rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • chilli w proszku 
  • sól, pieprz
Ja swoją tartę piekłam troszkę inaczej niż w oryginale bo wyraźnie tego potrzebowała (może to kwestia piekarnika) i wzbogaciłam ją o:
  • 1 łyżeczkę tartej gałki muszkatołowej 
  • świeżą bazylię
  • kilka zielonych oliwek
Sposób przygotowania:
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na rozgrzanej oliwie, po czym zdejmujemy ją z patelni 
    i odkładamy na bok..
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą  łyżkę oliwy i wrzucamy szpinak. Gdy zwiędnie odciskamy
    go dokładnie z wody i grubo siekamy. 
  • Szpinak łączymy z cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodatkowo jeden ząbek czosnku)
  • Sos: śmietankę mieszamy z jajkiem i parmezanem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła, chili, gałkę muszkatołową (opcjonalnie), solimy i pieprzymy do smaku.
  • Cisto francuskie układamy na posmarowaną masłem blachę, delikatnie zawijamy brzegi ,
    a spód nakłuwamy widelcem.
  • Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 20 minut.
  • Na podpieczone ciasto układamy równomiernie farsz szpinakowy, pokrojone w paski suszone pomidory, wszystko zalewamy go wcześniej przygotowanym sosem.
  • Tartę pieczemy przez ok. 10- 15 minut.


    piątek, 3 czerwca 2011

    Wąrtóbka w sosie rabarbarowym


    No i kolejny przepis z rabarbarem w roli głównej, chyba ostatni w tym sezonie, bo niestety już nic nie zostało z rabarbaru na mojej działce :-(. Jak na złość, dopiero dziś znalazłam ten wspaniały przepis  na wątróbkę, ech gdybym wiedziała, że wyjdzie taka pyszna to zmobilizowałabym się szybciej do jej przygotowania i robiłabym ją znacznie częściej podczas rabarbarowego sezonu, albo przynajmniej zamroziłabym parę łodyżek na później. Jeszcze poszukam w sklepach, może uda mi się coś upolować i zamrozić...

    Składniki:
    • 150 g wątróbek drobiowych
    • mąka 
    • 2 łyżka oleju 
    • szczypta cynamonu
    • sól 
    • biały pieprz (dałam troszkę bo za nim nie przepadam)
    • czarny pieprz mielony (mój dodatek)
    • tymianek (mój dodatek)
    • mleko (mój dodatek)
    Sos:
    • sok z 2 pomarańczy (zastąpiłam sokiem pomarańczowym)
    • 1 spora łodyga rabarbaru 
    •  1 łyżka miodu (ja dałam mniej)
    • 30 g masła (ja dałam mniej)
    • 1/2 gruszki

    Sposób przygotowania wątróbek:

    Wątróbki myjemy, oczyszczamy i moczymy w mleku ok 1-2 h. Po upłynięciu wskazanego czasy wątróbki odsączamy z mleka przyprawiamy białym pieprzem, czarnym pieprzem, cynamonem oraz tymiankiem i oprószamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy wątróbki z każdej strony, pod koniec smażenia doprawiamy solą.
    Sposób przygotowania sosu:
    Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy, obrany, pokrojony w kostkę rabarbar i miód. Gotujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania konsystencji syropu, na koniec dodajemy masło. Do sosu dodajemy gruszkę pokrojoną w ósemki i podgrzewamy tak by gruszka zmiękła.
    Sposób podania:
    Na talerz przekładamy ciepłe wątróbki i gruszki, polewamy sosem rabarbarowo-pomarańczowym i dekorujemy.


                                                           Przepis pochodzi z gazety "Kuchnia"

    środa, 1 czerwca 2011

    Naleśniki z rabarbarem

    I ja nie mogłam przejść obojętnie koło rabarbaru w tym sezonie, musiałam coś z niego zrobić ale długo nie wiedziałam co... Pomysł przyszedł sam, kiedy to w lodówce zostały naleśniki z poprzedniego dnia, które jadamy w dość pospolity sposób, czyli  z dżemem truskawkowym. Przerywając naleśnikową rutynę, zrobiłam rabarbarowe nadzienie do naleśników, które odmieniło pyszny ale nieco mdły smak naleśników, a mnie która bardzo lubi kwaśny smak takie naleśniki bardzo smakowały.

    Składniki:
    • 400 - 500 g rabarbaru
    • 1 banan
    • garść suszonej żurawiny
    • 1-2 łyżki masła
    • 50 g brązowego cukru
    • miód (opcjonalnie)
    • 1/2 filiżanka wody 
    Sposób przygotowania:

    Rabarbar myjemy, obieramy, odcinamy twarde końce i kroimy w kostkę. Banany kroimy w plasterki.
    Na patelnie rozgrzewamy masło dodajemy cukier, a kiedy zacznie się on karmelizować dodajemy pokrojony rabarbar i smażymy chwilę sam, następnie dodajemy żurawinę oraz banany i podlewamy wodą. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem. Kiedy rabarbar zmięknie, mieszamy i odparowujemy nadmiar wody, który został. Po uzyskaniu konsystencji papki doprawiamy cynamonem i o ile to konieczne dosładzamy miodem.