poniedziałek, 10 października 2011

Kurczak w tymiankowych jabłkach



 Jak widać na załączonym obrazku powroty w moim przypadku są trudne. Nie będę obiecywać, że takie pustki na blogu i w mojej kuchni  nie będą  miały już miejsca, bo i  pewnie jeszcze nie raz nie dwa zdarzy się taka chwila milczenia... ale staram się wrócić i nie zatracić w tym wszystkim....
Wielkie uściski dla tych co wierzą  we mnie i w moje garnki :-)




Produkty:
  • 2 piersi z kurczaka
  • starta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżka miodu
  • 3-4 łyżki oliwy
  •  2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Sposób przygotowania:
  • Kurczaka przekładamy do naczynia dodajemy sok i skórkę z cytryny, oliwę, miód, roztarty czosnek, tymianek, sól i pieprz. Wszystko składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki i marynujemy ok. 2 godziny.
  • Kurczaka w marynacie układamy na rozgrzanym grillu i smażymy przez  4-6 minut po każdej stronie.
  • Kurczaka podajemy gorącego, skropionego resztką marynaty w towarzystwie tymiankowych jabłek.

Tymiankowe jabłka
  • 2 słodkie i soczyste jabłka
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła
  • pół łyżki miodu (opcjonalnie)
  •  tyminek
Jabłka kroimy w ósemki, wycinając przy tym gniazda. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni roztapiamy ma
masło i podsmażamy cebulę.Kiedy cebula się zarumieni dodajemy jabłka, miód  i tymianek. Smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu w którym jabłka zmiękną.


1 komentarz:

  1. Nie martw się - ja też miałam swoje okresy blogowego marazmu:) A powroty, choć trudne, są jednak bardzo miłe:)

    OdpowiedzUsuń