piątek, 3 czerwca 2011

Wąrtóbka w sosie rabarbarowym


No i kolejny przepis z rabarbarem w roli głównej, chyba ostatni w tym sezonie, bo niestety już nic nie zostało z rabarbaru na mojej działce :-(. Jak na złość, dopiero dziś znalazłam ten wspaniały przepis  na wątróbkę, ech gdybym wiedziała, że wyjdzie taka pyszna to zmobilizowałabym się szybciej do jej przygotowania i robiłabym ją znacznie częściej podczas rabarbarowego sezonu, albo przynajmniej zamroziłabym parę łodyżek na później. Jeszcze poszukam w sklepach, może uda mi się coś upolować i zamrozić...

Składniki:
  • 150 g wątróbek drobiowych
  • mąka 
  • 2 łyżka oleju 
  • szczypta cynamonu
  • sól 
  • biały pieprz (dałam troszkę bo za nim nie przepadam)
  • czarny pieprz mielony (mój dodatek)
  • tymianek (mój dodatek)
  • mleko (mój dodatek)
Sos:
  • sok z 2 pomarańczy (zastąpiłam sokiem pomarańczowym)
  • 1 spora łodyga rabarbaru 
  •  1 łyżka miodu (ja dałam mniej)
  • 30 g masła (ja dałam mniej)
  • 1/2 gruszki

Sposób przygotowania wątróbek:

Wątróbki myjemy, oczyszczamy i moczymy w mleku ok 1-2 h. Po upłynięciu wskazanego czasy wątróbki odsączamy z mleka przyprawiamy białym pieprzem, czarnym pieprzem, cynamonem oraz tymiankiem i oprószamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy wątróbki z każdej strony, pod koniec smażenia doprawiamy solą.
Sposób przygotowania sosu:
Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy, obrany, pokrojony w kostkę rabarbar i miód. Gotujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania konsystencji syropu, na koniec dodajemy masło. Do sosu dodajemy gruszkę pokrojoną w ósemki i podgrzewamy tak by gruszka zmiękła.
Sposób podania:
Na talerz przekładamy ciepłe wątróbki i gruszki, polewamy sosem rabarbarowo-pomarańczowym i dekorujemy.


                                                       Przepis pochodzi z gazety "Kuchnia"

5 komentarzy:

  1. połączenie rabarbaru i mięsa jest super, sama to testowałam ostatnio i jestem nim zachwycona:) ale do wątróbki jeszcze nie stosowałam tego sosu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam drobiowa watrobke. z rabarbarem? dosc nietypowo, ale skoro jablka pasuja, a pasztety miewaja slodkie dodatki, wchodze w to :) pozdrawiam xxx

    OdpowiedzUsuń
  3. Goh jeśli tylko lubisz wątróbkę to szczerze polecam, wszystkie smaki idealnie się komponują.
    Vanilla mi też ten przepis wydał się dość nietypowy,i nawet dość ryzykowny, ale opłaciło się bo wątróbka była pycha.
    Dziękuję Wam dziewczyny za odwiedziny:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wątróbkę bardzo lubię, zawsze przyrządzam ją z jabłkami, ale jestem pewna, że taka wersja z rabarbarem też by mi bardzo posmakowała. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Karolo, ta wątróbka szczerze do mnie przemawia - coś niesamowitego:)z tym rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń