Składniki:
- 150 g wątróbek drobiowych
- mąka
- 2 łyżka oleju
- szczypta cynamonu
- sól
- biały pieprz (dałam troszkę bo za nim nie przepadam)
- czarny pieprz mielony (mój dodatek)
- tymianek (mój dodatek)
- mleko (mój dodatek)
Sos:
- sok z 2 pomarańczy (zastąpiłam sokiem pomarańczowym)
- 1 spora łodyga rabarbaru
- 1 łyżka miodu (ja dałam mniej)
- 30 g masła (ja dałam mniej)
- 1/2 gruszki
Sposób przygotowania wątróbek:
Sposób przygotowania sosu:
Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy, obrany, pokrojony w kostkę rabarbar i miód. Gotujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania konsystencji syropu, na koniec dodajemy masło. Do sosu dodajemy gruszkę pokrojoną w ósemki i podgrzewamy tak by gruszka zmiękła.Sposób podania:
Na talerz przekładamy ciepłe wątróbki i gruszki, polewamy sosem rabarbarowo-pomarańczowym i dekorujemy.Przepis pochodzi z gazety "Kuchnia"
połączenie rabarbaru i mięsa jest super, sama to testowałam ostatnio i jestem nim zachwycona:) ale do wątróbki jeszcze nie stosowałam tego sosu:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam drobiowa watrobke. z rabarbarem? dosc nietypowo, ale skoro jablka pasuja, a pasztety miewaja slodkie dodatki, wchodze w to :) pozdrawiam xxx
OdpowiedzUsuńGoh jeśli tylko lubisz wątróbkę to szczerze polecam, wszystkie smaki idealnie się komponują.
OdpowiedzUsuńVanilla mi też ten przepis wydał się dość nietypowy,i nawet dość ryzykowny, ale opłaciło się bo wątróbka była pycha.
Dziękuję Wam dziewczyny za odwiedziny:-)
wątróbkę bardzo lubię, zawsze przyrządzam ją z jabłkami, ale jestem pewna, że taka wersja z rabarbarem też by mi bardzo posmakowała. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKarolo, ta wątróbka szczerze do mnie przemawia - coś niesamowitego:)z tym rabarbarem:)
OdpowiedzUsuń