I ja nie mogłam przejść obojętnie koło rabarbaru w tym sezonie, musiałam coś z niego zrobić ale długo nie wiedziałam co... Pomysł przyszedł sam, kiedy to w lodówce zostały naleśniki z poprzedniego dnia, które jadamy w dość pospolity sposób, czyli z dżemem truskawkowym. Przerywając naleśnikową rutynę, zrobiłam rabarbarowe nadzienie do naleśników, które odmieniło pyszny ale nieco mdły smak naleśników, a mnie która bardzo lubi kwaśny smak takie naleśniki bardzo smakowały.
Składniki:
- 400 - 500 g rabarbaru
- 1 banan
- garść suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki masła
- 50 g brązowego cukru
- miód (opcjonalnie)
- 1/2 filiżanka wody
Sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy, obieramy, odcinamy twarde końce i kroimy w kostkę. Banany kroimy w plasterki.
Na patelnie rozgrzewamy masło dodajemy cukier, a kiedy zacznie się on karmelizować dodajemy pokrojony rabarbar i smażymy chwilę sam, następnie dodajemy żurawinę oraz banany i podlewamy wodą. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem. Kiedy rabarbar zmięknie, mieszamy i odparowujemy nadmiar wody, który został. Po uzyskaniu konsystencji papki doprawiamy cynamonem i o ile to konieczne dosładzamy miodem.
takie nalesniki spalaszowalabym na stojaco, a nawet w biegu :)
OdpowiedzUsuńnigdy takich nie probowalam, ale to dobre polaczenie, dzieki za pomysl!
OdpowiedzUsuń