wtorek, 31 maja 2011

Cukinia i jej miętowe towarzystwo


Sezon grillowy uważam za otwarty, przynajmniej na moim z blogu :-) U mnie na grillu obowiązkowo musi się znaleźć dobre mięso i szereg dodatków i przystawek. Jedną z takich pysznych przystawek, które idealnie pasują do grillowanego mięsa jest cukinia z przepisu Asi do której dodałam miętę ze swojego ogródka.
Tej wiosny uzmysłowiłam sobie dwie ważne dla mnie rzeczy, że nie ma nic cudowniejszego niż jedzenie na świeżym powietrzu i zbieranie ziół ze swojego ogródkowego zielnika. Na świeżym powietrzu jem tak często jak mogę śniadania, obiad, kolacja wszytko wspaniale smakuje, a do zielnika zaglądam codziennie, pielęgnuję, podlewam i wnikliwie się przyglądam moim wschodzącym ziółkom, aby za jakiś czas odczuć wielką radość z tego,że mogąc zebrać świeżą szałwię, tymianek czy kolendrę.

Składniki:
(przepis z bloga Kwestia Smaku)


CUKINIA
  • 1 średnia cukinia
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki świeżego tartego imbiru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Cukinię  myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Nacieramy czosnkiem oraz imbirem i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie skrapiamy cukinię oliwą z oliwek i mieszamy.
Odstawiamy, a w między czasie przygotowujemy sos.

SOS:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu (rozdrobnionego w moździerzy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka listków świeżej mięty
  • 100 g sera feta (pokruszonego)
Przygotowanie sosu:

W miseczce łączymy musztardę z czerwonym pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny, na koniec dodajemy  listki mięty i wymieszałam. Odstawiła i wróciłam do mojej cukinii.

Przygotowanie cukinii:

Autorka przepisu radzi cukinię grillować na ruszcie, niestety mój ruszt był zajęty przez mięso więc cukinia skazana była na patelnię, a było to tak:
Cukinię smażyłam na rozgrzanej patelni, co jakiś czas mieszając i czekałam aż  zmięknie. Kiedy była już odpowiednia przełożyłam ją do półmiska i zalałam wcześniej przygotowanym sosem i wszytko dokładnie wymieszałam, a na koniec posypałam miętą i fetą.

1 komentarz:

  1. Nie próbowałem cukinii z imbirem. Ciekawy przepis.
    Zgadzam się, że zielnik to świetna sprawa, może kiedyś założę. Zioła w doniczkach błyskawicznie umierają...

    OdpowiedzUsuń