Na blogu Taste of Orange znalazłam przepis na pyszną tartę. Ja, moja rodzina i goście którzy jej próbowali byli zachwyceni jej smakiem, tak więc Mm_ajce należą się wielkie podziękowania, że podzieliła się tym przepisem na swoim blogu i mogliśmy spróbować tej pyszności:-)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- masło do wysmarowania blachy
- 250 g świeżego szpinaku (same liście)
- 8-10 suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 25 g startego parmezanu
- 100 ml. słodkiej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżka orzeszków piniowych ( nie dałam)
- suszone zioła: oregano tymianek, rozmaryn
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- chilli w proszku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczkę tartej gałki muszkatołowej
- świeżą bazylię
- kilka zielonych oliwek
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na rozgrzanej oliwie, po czym zdejmujemy ją z patelni
i odkładamy na bok.. - Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i wrzucamy szpinak. Gdy zwiędnie odciskamy
go dokładnie z wody i grubo siekamy. - Szpinak łączymy z cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodatkowo jeden ząbek czosnku)
- Sos: śmietankę mieszamy z jajkiem i parmezanem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła, chili, gałkę muszkatołową (opcjonalnie), solimy i pieprzymy do smaku.
- Cisto francuskie układamy na posmarowaną masłem blachę, delikatnie zawijamy brzegi ,
a spód nakłuwamy widelcem. - Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 20 minut.
- Na podpieczone ciasto układamy równomiernie farsz szpinakowy, pokrojone w paski suszone pomidory, wszystko zalewamy go wcześniej przygotowanym sosem.
- Tartę pieczemy przez ok. 10- 15 minut.
Apetycznie wygląda :) Uwielbiam pomidory suszone, ale ze szpinakiem ich jeszcze nie łączyłam. Muszę to koniecznie nadrobić :)
OdpowiedzUsuńkocham szpinak. ostatnio upiekłam pizze z nim właśnie i z jajkiem. Wspaniałości. Tartę dodaję do must have
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami! Ta tarta musi byc naprawde pyszna
OdpowiedzUsuńWedelko przyznam się szczerze,że martwiłam się o wygląd tarty,że do końca zdjęcie nie oddało tego wspaniałego smaku, więc tym bardziej się cieszę,że Ci się podoba.
OdpowiedzUsuńVanilla ja szpinak, mogłabym jeść i jeść, zwłaszcza na tej tarcie, do pizzy się przymierzam ale nie wiem czy sobie poradzę.
Burczymiwbrzuchu dodatek suszonych pomidorów jest doskonały, dodaje charakteru tej tarcie.