Nastały wielkie zmiany w moim życiu...
Niestety i mnie to dopadło, wpadłam w wir pracy i najbardziej cierpi na tym mój blog. Zaniedbałam go wiem, wiem i mam ogromne wyrzuty sumienia ale już jestem i będę tu tak często jak to możliwe. Postaram się utrzymać go przy życiu, bo jest dla mnie Bardzo ważny ale niestety ciężko jest pogodzić moje nowe obowiązki z przyjemnością jaką sprawia mi gotowanie i dzielenie się z innymi moją pasją.
Tak sobie teraz myślę, że może na powrót powinnam ugotować coś bardziej wyrafinowanego ale hmmm... nie było czasu i na sobotnim obiedzie pojawiły się piersi kurczaka pachnące szałwią z mojego zielnika.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ok. 10 listków szłwi
- kilka plasterków sera camember
- 4 łyżki masła
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- sól pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- sok z cytryny (odrobina)
- szklanka białego wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie dobrze rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem.
- Na połówce rozbitej piersi układamy listki szałwi i ser camember, a następni składamy je na pół, zawijając je plastrami szynki parmeńskiej, na wierzch można jeszcze położyć listek szłwi i spiąć go wykałaczką.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Filety zarumieniamy z obu stron przez około 10-15 minut. Na koniec smażenia wlewamy wino i oblewamy nim mięso.
- Usmażone piersi przekładamy na gorący talerz i przykrywamy aby nie wystygły.
- Wino podgrzewamy chwilę aby odparowało i zmniejszyło swoją objętość, dodajemy ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) i dodajemy sok z cytryny.
- Jeszcze chwilę podgrzewamy.
- Powstałym sosem polewamy mięso i gotowe!
Piersi o zapachu szałwi - myślę, że to brzmi dość wyrafinowanie, a jak brzmi, tak i zapewne smakuje.:)
OdpowiedzUsuńKarolu! Uwielbiam dodatek szałwii do mięs, a Twoje danie aż pachnie przez ekran, cudowne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Jeść trzeba, przy okazji można pisać :) Powodzenia.
OdpowiedzUsuńJestem pewna, ze danie jest pyszne ;)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jak cudnie pachnie szałwią :)
OdpowiedzUsuńjakie to ładne :-)
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuń