czwartek, 9 czerwca 2011

Kiedy ananas poczuł mięte...


I znów moja mięta z ogródka znalazła zastosowanie:-)
Zamiast ciężkich deserów (które uwielbiam) w sam raz na lato, pyszna, orzeźwiająca, słodka przystawka.

Składniki:
  • świeży dojrzały ananas
  • brązowy cukier
  • listki świeżej mięty
Przygotowanie:

Ananasa obieramy  (trochę przy tym zabawy) i kroimy w dowolne kształty. W moździerzu ucieramy listki mięty z cukrem. Ananasa posypujemy miętowym cukrem i listkami mięty do dekoracji.

wtorek, 7 czerwca 2011

Szpinakowa tarta

Na blogu Taste of Orange znalazłam przepis na pyszną tartę. Ja, moja rodzina i goście którzy jej próbowali byli zachwyceni jej smakiem, tak więc Mm_ajce należą się wielkie podziękowania, że podzieliła się tym przepisem na swoim blogu i mogliśmy spróbować tej pyszności:-)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • masło do wysmarowania blachy
  • 250 g świeżego szpinaku (same liście)
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 25 g startego parmezanu
  • 100 ml. słodkiej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka orzeszków piniowych ( nie dałam)
  • suszone zioła: oregano tymianek, rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • chilli w proszku 
  • sól, pieprz
Ja swoją tartę piekłam troszkę inaczej niż w oryginale bo wyraźnie tego potrzebowała (może to kwestia piekarnika) i wzbogaciłam ją o:
  • 1 łyżeczkę tartej gałki muszkatołowej 
  • świeżą bazylię
  • kilka zielonych oliwek
Sposób przygotowania:
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na rozgrzanej oliwie, po czym zdejmujemy ją z patelni 
    i odkładamy na bok..
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą  łyżkę oliwy i wrzucamy szpinak. Gdy zwiędnie odciskamy
    go dokładnie z wody i grubo siekamy. 
  • Szpinak łączymy z cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodatkowo jeden ząbek czosnku)
  • Sos: śmietankę mieszamy z jajkiem i parmezanem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła, chili, gałkę muszkatołową (opcjonalnie), solimy i pieprzymy do smaku.
  • Cisto francuskie układamy na posmarowaną masłem blachę, delikatnie zawijamy brzegi ,
    a spód nakłuwamy widelcem.
  • Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 20 minut.
  • Na podpieczone ciasto układamy równomiernie farsz szpinakowy, pokrojone w paski suszone pomidory, wszystko zalewamy go wcześniej przygotowanym sosem.
  • Tartę pieczemy przez ok. 10- 15 minut.


    piątek, 3 czerwca 2011

    Wąrtóbka w sosie rabarbarowym


    No i kolejny przepis z rabarbarem w roli głównej, chyba ostatni w tym sezonie, bo niestety już nic nie zostało z rabarbaru na mojej działce :-(. Jak na złość, dopiero dziś znalazłam ten wspaniały przepis  na wątróbkę, ech gdybym wiedziała, że wyjdzie taka pyszna to zmobilizowałabym się szybciej do jej przygotowania i robiłabym ją znacznie częściej podczas rabarbarowego sezonu, albo przynajmniej zamroziłabym parę łodyżek na później. Jeszcze poszukam w sklepach, może uda mi się coś upolować i zamrozić...

    Składniki:
    • 150 g wątróbek drobiowych
    • mąka 
    • 2 łyżka oleju 
    • szczypta cynamonu
    • sól 
    • biały pieprz (dałam troszkę bo za nim nie przepadam)
    • czarny pieprz mielony (mój dodatek)
    • tymianek (mój dodatek)
    • mleko (mój dodatek)
    Sos:
    • sok z 2 pomarańczy (zastąpiłam sokiem pomarańczowym)
    • 1 spora łodyga rabarbaru 
    •  1 łyżka miodu (ja dałam mniej)
    • 30 g masła (ja dałam mniej)
    • 1/2 gruszki

    Sposób przygotowania wątróbek:

    Wątróbki myjemy, oczyszczamy i moczymy w mleku ok 1-2 h. Po upłynięciu wskazanego czasy wątróbki odsączamy z mleka przyprawiamy białym pieprzem, czarnym pieprzem, cynamonem oraz tymiankiem i oprószamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy wątróbki z każdej strony, pod koniec smażenia doprawiamy solą.
    Sposób przygotowania sosu:
    Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy, obrany, pokrojony w kostkę rabarbar i miód. Gotujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania konsystencji syropu, na koniec dodajemy masło. Do sosu dodajemy gruszkę pokrojoną w ósemki i podgrzewamy tak by gruszka zmiękła.
    Sposób podania:
    Na talerz przekładamy ciepłe wątróbki i gruszki, polewamy sosem rabarbarowo-pomarańczowym i dekorujemy.


                                                           Przepis pochodzi z gazety "Kuchnia"

    środa, 1 czerwca 2011

    Naleśniki z rabarbarem

    I ja nie mogłam przejść obojętnie koło rabarbaru w tym sezonie, musiałam coś z niego zrobić ale długo nie wiedziałam co... Pomysł przyszedł sam, kiedy to w lodówce zostały naleśniki z poprzedniego dnia, które jadamy w dość pospolity sposób, czyli  z dżemem truskawkowym. Przerywając naleśnikową rutynę, zrobiłam rabarbarowe nadzienie do naleśników, które odmieniło pyszny ale nieco mdły smak naleśników, a mnie która bardzo lubi kwaśny smak takie naleśniki bardzo smakowały.

    Składniki:
    • 400 - 500 g rabarbaru
    • 1 banan
    • garść suszonej żurawiny
    • 1-2 łyżki masła
    • 50 g brązowego cukru
    • miód (opcjonalnie)
    • 1/2 filiżanka wody 
    Sposób przygotowania:

    Rabarbar myjemy, obieramy, odcinamy twarde końce i kroimy w kostkę. Banany kroimy w plasterki.
    Na patelnie rozgrzewamy masło dodajemy cukier, a kiedy zacznie się on karmelizować dodajemy pokrojony rabarbar i smażymy chwilę sam, następnie dodajemy żurawinę oraz banany i podlewamy wodą. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem. Kiedy rabarbar zmięknie, mieszamy i odparowujemy nadmiar wody, który został. Po uzyskaniu konsystencji papki doprawiamy cynamonem i o ile to konieczne dosładzamy miodem.


    wtorek, 31 maja 2011

    Cukinia i jej miętowe towarzystwo


    Sezon grillowy uważam za otwarty, przynajmniej na moim z blogu :-) U mnie na grillu obowiązkowo musi się znaleźć dobre mięso i szereg dodatków i przystawek. Jedną z takich pysznych przystawek, które idealnie pasują do grillowanego mięsa jest cukinia z przepisu Asi do której dodałam miętę ze swojego ogródka.
    Tej wiosny uzmysłowiłam sobie dwie ważne dla mnie rzeczy, że nie ma nic cudowniejszego niż jedzenie na świeżym powietrzu i zbieranie ziół ze swojego ogródkowego zielnika. Na świeżym powietrzu jem tak często jak mogę śniadania, obiad, kolacja wszytko wspaniale smakuje, a do zielnika zaglądam codziennie, pielęgnuję, podlewam i wnikliwie się przyglądam moim wschodzącym ziółkom, aby za jakiś czas odczuć wielką radość z tego,że mogąc zebrać świeżą szałwię, tymianek czy kolendrę.

    Składniki:
    (przepis z bloga Kwestia Smaku)


    CUKINIA
    • 1 średnia cukinia
    • sól morska
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 2 łyżki świeżego tartego imbiru
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    Cukinię  myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Nacieramy czosnkiem oraz imbirem i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie skrapiamy cukinię oliwą z oliwek i mieszamy.
    Odstawiamy, a w między czasie przygotowujemy sos.

    SOS:
    • 2 łyżeczki musztardy
    • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu (rozdrobnionego w moździerzy)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 szklanka listków świeżej mięty
    • 100 g sera feta (pokruszonego)
    Przygotowanie sosu:

    W miseczce łączymy musztardę z czerwonym pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny, na koniec dodajemy  listki mięty i wymieszałam. Odstawiła i wróciłam do mojej cukinii.

    Przygotowanie cukinii:

    Autorka przepisu radzi cukinię grillować na ruszcie, niestety mój ruszt był zajęty przez mięso więc cukinia skazana była na patelnię, a było to tak:
    Cukinię smażyłam na rozgrzanej patelni, co jakiś czas mieszając i czekałam aż  zmięknie. Kiedy była już odpowiednia przełożyłam ją do półmiska i zalałam wcześniej przygotowanym sosem i wszytko dokładnie wymieszałam, a na koniec posypałam miętą i fetą.

    poniedziałek, 30 maja 2011

    Bakłażanowe roladki

    Zapomniane, przypomniane...
    Pierwszy raz te roladki robiłam jakiś rok temu, były pycha, rodzinka się zajadała, ale niestety przepisu od razu nie zapisałam i jak to często bywa zapomniałam o nich.  Moje zapominalstwo trwało rok, bo szukając ostatnio ciekawego pomysłu na przyrządzenie bakłażanów natknęłam się na zapomniany przepis. HURA !!! Zrobiłam i okazało się, że nadal są pycha i rodzinka ponownie była zachwycona.
    Teraz już o "Was" nie zapomnę:)






    Składanki:
    • 2 duże bakłażany
    • 6 łyżek oliwy
    • masło
    • 120 g cebuli
    • 1 ząbek czosnku (ja dałam 2)
    • 100 g ugotowanego ryżu
    • 200 g papryki
    • 300 g pomidorów
    • 70 g sera kefalotyri, pecorino lub fety (dałam fetę)
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól, pieprz, chilli
    Sposób przygotowania:
    • Bakłażany kroimy na paski tak by miały grubość ok. 1 cm. i przekładamy do naczynia z osoloną wodą. Odstawiamy na ok godzinę.
    • Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
    • Kiedy cebula się zeszkli i troszkę zarumieni dodajemy do niej pokrojoną drobno paprykę, przyprawiamy do smaku pieprzem i chilli i smażymy ok. 5 minut.
    • Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i drobno siekamy, dodajemy natkę z pietruszki i łączymy z papryką i resztą farszu. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ostygnięcia.
    • Kiedy farsz będzie już zimny łączymy go z ugotowanym wcześniej ryżem, rozdrobnioną fetą i wszystko mieszamy.
    • Bakłażany wyjmujemy z wody (zostawiamy około pół szklanki tej wody) osuszamy je ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanej oliwie. Smażymy z obu stron, aż plastry zmiękną i się zarumienią.
    • Usmażone, letnie bakłażany  smarujemy farszem i zawijamy w roladki i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na ułożone bakłażany kładziemy resztę pomidora, wiórki masła i zalewamy wodą, w której moczyły się bakłażany (woda powinna mniej więcej zakrywać bakłażany do połowy).
    • Folią aluminiową przykrywamy szczelnie naczynie i zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut. 
    • Podajemy gorące, ja podaję je jako przystawka do grilla.





      środa, 18 maja 2011

      Winogronowa przystawka w orzechach


      Wspaniała przystawka na wieczór przy lampce wina, można się rozkoszować idealnym połączeniem orzechów, sera,  winogron i marzyć, marzyć, marzyć...


      Składniki:
      (ilość dowolna)
      • winogrona  (najlepiej bezpestkowe)
      • ser pleśniowy typu Lazur
      •  pistacje
      • orzechy włoskie
      Sposób przygotowania:
      • Winogrona umyć, osuszyć.
      • Ser rozdrobnić widelcem i oblepić nimi część winogron.
      • Pistacje i orzechy włoskie osobno siekamy
        i każde z nich osobno prażymy na suchej patelni.
        Po uprażeniu przekładamy do dwóch miseczek.
      • W posiekanych wcześniej orzechach obtaczamy pojedynczo część winogron.
      • Winogrona w orzechach i te bez niczego układamy na półmisek i od razu serwujemy.


                                                               Przepis pochodzi z  tej strony.