czwartek, 27 września 2012

Sezamowy tuńczyk w cytrusowym sosie



  

Składniki:
  • 2 steki z tuńczyka 
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ziarna sezamu (na panierkę)
  • olej do smażenia
  • świeżo mielony pieprz
  • sól


Przygotowanie:
  • Tuńczyka myjemy, osuszamy  przyprawiamy solą i pieprzem następnie smarujemy olejem sezamowym (za pomocą pędzla) i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Steki obtaczamy w sezamie i smażymy na rozgrzanym oleju, aż ziarna zbrązowieją.

Składniki na sos pomarańczowy:
  • 5 dag masła
  • 2-cm kawałek startego imbiru
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie sosu pomarańczowego:
  • W rondelku rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażyć imbir, następnie wlewamy sok pomarańczowy i gotujemy na średnim ogniu, aż połowa soku odparuje. Sos doprawiamy do smaku sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem.



 Tuńczyka można podać z ugotowanym na sypko ryżem i mieszanką sałat przyprawionych sosem winegret.



czwartek, 6 września 2012

Wieprzowina z serkiem mascarpone w sosie musztardowym

Jeden ze smaków mojego dzieciństwa to smak musztardy.
Tak, tak, nie wcale tam żadne cukierki, czekolady (żelki i prażynki pominę, bo je też uwielbiałam) tylko właśnie musztarda. Czasem wyjadałam ją prosto ze słoiczka, a czasem przygotowywałam sobie pyszne danie w postaci kanapki z masłem i musztardą, a czasem wersję bardziej na "bogato" kanapkę z masłem, żółtym serem i musztardą...Pycha!
Nie było wyjścia przepis na  "schaboszczaki" z gazety Kuchnia, nr 3/2012  (z moimi małymi zmianami) musiał mi zasmakować.

Składniki:
  • 8 kotlecików ze schabu z kostką (u mnie bez)
  • 230 g serka mascarpone (250g bo takie jest opakowanie)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki mąki
  • sok i skórka z otartej jednej cytryny (ja dałam połówkę)
  • sól i pieprz do smaku
  • troszkę tymianku (moja wersja)
  • fasolka szparagowa (tyle ile potrafisz zjeść):-)





Przygotowanie:
  • Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące.
  • Na rozgrzanej patelni z masłem smażymy kotlety, kiedy lekko się zarumienią dodajemy do nich serek mascarpone i musztardę.
  • Mięso dusimy ok 15 minut, po czym  dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok.  Jak trzeba przyprawiamy do smaku.
  • Gotujemy fasolkę i podajemy osobno jako dodatek do mięsa (moja wersja).



czwartek, 16 sierpnia 2012

Koreczki z grilowanej cukini z niespodzianką

                                   

                                      Zgadnij kotku co mam w środku :-)



To zdanie idealnie pasuje do tej pysznej przystawki, bo każdy kto brał pierwszy kęs koreczka do ust zastanawiał się długo i nie zawsze z powodzeniem co drzemie w jego środku.
Ja od siebie dodam tylko, że te koreczki są pycha!

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- czarne oliwki (nie dałam)
- mozzarella (moja wersja)

Marynata:

- oliwa
-150 ml. octu balsamicznego
- świeże liście rozmarynu i rozmarynu
- 2-4 ząbki czosnku

Zalewa:

- 150 ml. octu balsamicznego
- 350 ml. wody
-1 liść laurowy
- 6 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:
  • Marynatę zagotowujemy i wkładamy do niej piersi z kurczak.
  • Po upływie (ok. 5 minut) kiedy kurczak będzie już ugotowany wyjmujemy go i studzimy.
  • Wystudzonego kurczaka kroimy w plasterki i marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie (ok. 3 h.) 
  • Cukinię kroimy w plastry i grillujemy z obu stron. Skrapiamy oliwą z obydwóch stron i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • W każdy plasterek cukinii zawijamy kawałek kurczaka, suszonego pomidora i w mojej wersji paseczek mozzarelli.
  • Tak przygotowane koreczki przebijamy wykałaczką z oliwką.



                    Przepis na Koreczki z grillowanej cukinii został zaczerpnięty z czasopisma Kuchnia
                       

    środa, 15 sierpnia 2012

    Śliwkowa wołowina po azjatycku

    Sezon śliwkowy zbliża się w moim domu małymi krokami.W tym roku zapoczątkuje go nie plackiem ze śliwkami, nie powidłami czy knedlami tylko daniem z nutką orientu, zobaczcie sami ...

     

    Śliwkowa wołowina po azjatycku  

     Przepis pochodzi z miesięcznika KUCHNIA

    Składniki:
    • 500 g wieprzowiny (u mnie były polędwiczki wieprzowe)
    • 1 łyżka oleju
    • 2 ząbki czosnku (drobno pokrojona)
    • 1 duża cebula
    • troszkę maki
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka sosu hoisin
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka powideł śliwkowych (moja wersja)
    Składniki na sos:
    • 12 śliwek węgierek
    • 4 łyżeczki cukru
    • 4 łyżeczki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka soli

    Przygotowanie:
    • Śliwki drylujemy z pestki i gotujemy do miękkości w  1/4 szklanki wody. Ugotowane śliwki przecieramy przez sitko, doprawiamy cukrem, sosem sojowym i solą. Przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 15 minut.
    • Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące.
    • Na rozgrzanej patelni (woku) podsmażamy cebulę, czosnek, a następnie dodajemy do nich mięso. Kiedy wołowina nam się zarumieni dodajemy sos sojowy i hoisin. Całość doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze przez 5 minut.
    • Mięso łączymy z wcześniej przygotowanym sosem śliwkowym i dusimy jeszcze przez 10 minut.


      wtorek, 6 marca 2012

      Węgierskie wspomnienie czyli węgierska zupa

      Węgierska podróż już dawno za mną, ale wspomnienia, smaki nadal mi towarzyszą, i choć tą pyszną zupę robiłam (hmmm robiliśmy, a tak na prawdę to ja tylko pomagałam :-) ) parę miesięcy temu, kiedy za oknem panowała jesienna aura to myślę, że to danie idealnie pasuje na ten "jeszcze"mroźny czas.
      Szybko rozgrzeje największego zmarźlaka i zabierze w paprykową podróż po Węgrzech.





      Po przyjeździe z Węgier szukałam przepisu na zupę, którą zajadałam się będąc na miejscu. Poszukiwania zakończyły się sukcesem kiedy na blogu Hani-Kasi znalazłam przepis, który wydał mi się najbardziej zbliżony do oryginału. Dodałam też coś od siebie, ale pewnie i bez tego zupa byłaby pyszna :-)

      Składniki:
      • włoszczyzna na wywar
      • ziele angielskie, ziarenka pieprzu, 2 listki laurowe
      • trochę oliwy
      • spory kawałek kiełbasy węgierskiej (pikantnej)
      • kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
      • 2-3 łyżki śmietany
      • 1 cebula posiekana w drobną kostkę
      • ok. 150-200 g fasolki szparagowej pokrojonej w kilkucentymetrowe kawałki (może być mrożona)
      • 3 łyżki papryki w proszku lub pasta paprykowa
      •  posiekana natka z pietruszki
      • sól, świeżo mielony pieprz do smaku



      Sposób przygotowania :
      • Włoszczyznę obieramy i przekładamy do garnka z wrzącą wodą dodajemy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe i gotujemy aż warzywa zmiękną. Po uzyskaniu warzywnego wywaru odcedzamy warzywa.
      • W drugim garnku rozgrzewamy oliwę na której szklimy cebulę, kiedy się zarumieni dodajemy ziemniaki i pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki fasolki szparagowej oraz plastry kiełbasy.
      • Wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem (ilość według uznania w zależności czy chcemy rzadszą czy też bardziej gęstą zupę).
      • Całość doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką i gotujemy do momentu w którym warzywa zmiękną a zupa nabierze aromatu. 
      • Na sam koniec zabielamy zupę i podajemy z posiekaną natką pietruszki.

      poniedziałek, 30 stycznia 2012

      Piersi z kaczki w cytrusowym aromacie


      Piersi z kaczki w cytrusowym aromacie:
        (przepis pochodzi ze Zwierciadła )

      Składniki:
      • 2 piersi z dzikiej kaczki lub hodowlanej
      • 2-3 łyżki oleju
      Marynata:

      • 250 ml. wina z czerwonych porzeczek
      • utarte w moździerzu: skórka i sok z cytryny, po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, cynamonu, 3 goździki, listek laurowy, 3 ziarna pieprzu, 1/2 cebuli drobno pokrojonej.
      Sos:
      • marynata
      • skórka z 2 pomarańczy pokrojona w wąskie paseczki
      • 10 suszonych moreli
      • galaretka porzeczkowa lub wiśniowa
      Sposób przygotowania:
      • Przygotowujemy marynatę
      • Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry i marynujemy  przez  48 godzin w lodówce
      • Po upływie wskazanego czasu piersi z kaczki wyjmujemy z marynaty i odsączamy.
      • Kaczkę smażymy po 7-8 minut  z każdej strony. Usmażoną kaczkę przekładamy do rondla i odkładamy do ciepłego piekarnika.
      • Marynatę doprowadzamy do wrzenia, następnie wrzucamy do niej pokrojoną skórkę pomarańczy i morele. Gdy owoce się zeszklą i zmiękną wyjmujemy je i obkładamy nimi kaczkę.
      • Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej marynaty, lekko studzimy i polewamy nią ciepłą kaczkę.

      niedziela, 29 stycznia 2012

      Pasta z makreli z chrzanową nutą




      Powracam w świat kulinarny robiąc przy tym bardzo małe kroki, prawie nie zauważalne.
      Dziś przy leniwej niedzieli postanowiłam odwiedzić swój blog i przypomnieć Wam o swoim istnieniu.
      Może nie mam nic nadzwyczajnego do zaserwowania ale właśnie ta pyszna  pasta urozmaiciła mi kolację pewnej niedzieli znajdując miejsce na świeżo upieczonym chlebie mojej mamy.

      Składniki:
      • wędzona makrela (ok.300 g)
      • 3-4 ogórki kiszone
      • 2-3 łyżeczki chrzanu
      •  połówka cebuli
      • 2-3 łyżki śmietany
      • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
      • sok z połówki cytryny 
      • otarta skórka z połowy cytryny (opcjonalnie)
      • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
      Sposób przygotowania:
      • Makrelę obieramy  i przekładamy do miseczki
      • Ogórki i cebulę drobno siekamy i łączymy z makrelą i z pozostałymi składnikami.
      • Odstawiamy na pół godziny aby pasta się przegryzła.