Piersi z kaczki w cytrusowym aromacie:
(przepis pochodzi ze Zwierciadła )Składniki:
- 2 piersi z dzikiej kaczki lub hodowlanej
- 2-3 łyżki oleju
Marynata:
- 250 ml. wina z czerwonych porzeczek
- utarte w moździerzu: skórka i sok z cytryny, po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, cynamonu, 3 goździki, listek laurowy, 3 ziarna pieprzu, 1/2 cebuli drobno pokrojonej.
- marynata
- skórka z 2 pomarańczy pokrojona w wąskie paseczki
- 10 suszonych moreli
- galaretka porzeczkowa lub wiśniowa
- Przygotowujemy marynatę
- Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry i marynujemy przez 48 godzin w lodówce
- Po upływie wskazanego czasu piersi z kaczki wyjmujemy z marynaty i odsączamy.
- Kaczkę smażymy po 7-8 minut z każdej strony. Usmażoną kaczkę przekładamy do rondla i odkładamy do ciepłego piekarnika.
- Marynatę doprowadzamy do wrzenia, następnie wrzucamy do niej pokrojoną skórkę pomarańczy i morele. Gdy owoce się zeszklą i zmiękną wyjmujemy je i obkładamy nimi kaczkę.
- Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej marynaty, lekko studzimy i polewamy nią ciepłą kaczkę.
Wspaniałe, wykwintne danie!
OdpowiedzUsuńPozdrawia Cię:)
bajecznie serwujesz swoje dania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko!
szana-banana
www.gastronomygo.blogspot.com