poniedziałek, 30 stycznia 2012

Piersi z kaczki w cytrusowym aromacie


Piersi z kaczki w cytrusowym aromacie:
  (przepis pochodzi ze Zwierciadła )

Składniki:
  • 2 piersi z dzikiej kaczki lub hodowlanej
  • 2-3 łyżki oleju
Marynata:

  • 250 ml. wina z czerwonych porzeczek
  • utarte w moździerzu: skórka i sok z cytryny, po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, cynamonu, 3 goździki, listek laurowy, 3 ziarna pieprzu, 1/2 cebuli drobno pokrojonej.
Sos:
  • marynata
  • skórka z 2 pomarańczy pokrojona w wąskie paseczki
  • 10 suszonych moreli
  • galaretka porzeczkowa lub wiśniowa
Sposób przygotowania:
  • Przygotowujemy marynatę
  • Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry i marynujemy  przez  48 godzin w lodówce
  • Po upływie wskazanego czasu piersi z kaczki wyjmujemy z marynaty i odsączamy.
  • Kaczkę smażymy po 7-8 minut  z każdej strony. Usmażoną kaczkę przekładamy do rondla i odkładamy do ciepłego piekarnika.
  • Marynatę doprowadzamy do wrzenia, następnie wrzucamy do niej pokrojoną skórkę pomarańczy i morele. Gdy owoce się zeszklą i zmiękną wyjmujemy je i obkładamy nimi kaczkę.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej marynaty, lekko studzimy i polewamy nią ciepłą kaczkę.

2 komentarze:

  1. Wspaniałe, wykwintne danie!
    Pozdrawia Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bajecznie serwujesz swoje dania!
    pozdrawiam cieplutko!
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń