Zgadnij kotku co mam w środku :-)
To zdanie idealnie pasuje do tej pysznej przystawki, bo każdy kto brał pierwszy kęs koreczka do ust zastanawiał się długo i nie zawsze z powodzeniem co drzemie w jego środku.
Ja od siebie dodam tylko, że te koreczki są pycha!
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- czarne oliwki (nie dałam)
- mozzarella (moja wersja)
Marynata:
- oliwa-150 ml. octu balsamicznego
- świeże liście rozmarynu i rozmarynu
- 2-4 ząbki czosnku
Zalewa:
- 150 ml. octu balsamicznego- 350 ml. wody
-1 liść laurowy
- 6 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
- Marynatę zagotowujemy i wkładamy do niej piersi z kurczak.
- Po upływie (ok. 5 minut) kiedy kurczak będzie już ugotowany wyjmujemy go i studzimy.
- Wystudzonego kurczaka kroimy w plasterki i marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie (ok. 3 h.)
- Cukinię kroimy w plastry i grillujemy z obu stron. Skrapiamy oliwą z obydwóch stron i przyprawiamy solą i pieprzem.
- W każdy plasterek cukinii zawijamy kawałek kurczaka, suszonego pomidora i w mojej wersji paseczek mozzarelli.
- Tak przygotowane koreczki przebijamy wykałaczką z oliwką.
Przepis na Koreczki z grillowanej cukinii został zaczerpnięty z czasopisma Kuchnia
Bardzo fajnie ci wyszły te koreczki.
OdpowiedzUsuńLubię takie zawijaski, też robię z cukinii, ale zazwyczaj z twarożkiem :)
OdpowiedzUsuńJa też robię podobne, ale bez mięsa i na grillu http://www.zgrilla.pl/roladki-z-grillowanej-cukinii/
OdpowiedzUsuńcukinię uwielbiam, szczególnie grillowaną ;)