czwartek, 20 października 2011

W sam raz na jeden kęs, czyli śliwka w boczku

Taka mała rzecz, a cieszy chciałoby się powiedzieć, w sumie nie ma co się dziwić bo ta maleńka przystawka bardzo mi zasmakowała i na pewno wkradła się do grona moich  ulubionych przystawek. Zresztą nie tylko ja się zajadałam tymi pysznymi śliwkami w boczku, byli też inni, a mowa tu o "biesiadnikach" sobotniej kolacji, którzy tak szybko się zajęli pałaszowaniem śliwek, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia po...

Składniki:
  • 16 suszonych śliwek
  • 8 cienkich plasterków boczku
  • tymianek
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Boczek kroimy wzdłuż na pół.
  • Każdą śliwkę zawijamy w plasterek boczku i przebijamy wykałaczką.
  • Na blasze wyłożonej pergaminem układamy śliwki, przyprawiamy tymiankiem, smarujemy miodem, solimy i pieprzymy.
  • "Śliwkowe zawijasy" wsadzamy do nagrzanego piekarnika (ok. 220 stopni) i pieczemy 10-15 minut.

2 komentarze:

  1. Śliwka i boczek świetnie się razem komponują, a do tego przekąska pięknie sie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałabym spróbowac taki kęs.

    OdpowiedzUsuń