wtorek, 25 października 2011

Miodowy oscypek z chilli

Do tej pory oscypek "chodził" u mnie w parze  z żurawiną, ale od soboty żurawina ma już konkurencję bo spróbowałam innego zestawiania, czyli oscypek, miód i chilli, co tu więcej pisać pyszna ta przystawka :-)

Składniki:
Przepis pochodzi Kuchni nr.3-2011  
  • 800 g oscypka
  • 150 miodu gryczanego
  • 1 cytryna
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 ml. oleju lnianego (ja dałam oliwę z oliwek)
Przygotowanie :
  • Plastry oscypka (o grubości 1,5 - 2 cm) marynujemy ok. godziny w miodzie, soku z cytryny i posiekanej chilli   
  •  Pomidorki przekrawamy w połówki, solimy i pieprzymy, skrapiamy olejem (oliwą) 
  •  Oscypka zapiekamy w 160 stopniach przez 4 minuty w piekarniku
  •  Zapieczony ser podajemy z sałatką z pomidorów

    1 komentarz:

    1. Doskonały przepis, już drugi raz robię. Dzięki za tę inspirację!

      OdpowiedzUsuń