Składniki:
- duży oczyszczony pstrąg łososiowy (wagi nie znam, tak duży, że najadły się nim 4 brzuszki)
- gałązki pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku
- masło
- cytryna
- pieprz cytrynowy
- rozmaryn
- tymianek
Składniki na sos:
- mały słoiczek kaparów w zalewie
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 lub pół łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 czubate łyżki masła
- pieprz cytrynowy
- sól
w zależności czy chcemy więcej czy mniej sosu, czy taż bardziej kaparowy, czy koperkowy.
Nam takie ilości wystarczyły
Sposób przygotowania:
- Rybę dokładnie myjemy.
- Całą rybę skrapiamy cytryną.
- Nacieramy posiekanym czosnkiem na zewnątrz i w środku, tak by część cząsteczek czosnku zostało na rybie.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem na zewnątrz i do środka.
- Przyprawionego pstrąga odstawiamy na 15 minut.
- W przekrojonego pstrąga wkładamy gałązki natki z pietruszki.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy do niego rybę.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni pod folią aluminiową, po upływie wskazanego czasu zdejmujemy folię z ryby i kładziemy na całej długości pstrąga wiórki masła i pieczemy jeszcze 5 minut.
- W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego posiekany koperek, odsączone z zalewy kapary, sok z cytryny i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu.
Sposób podania:
Upieczoną rybę podałam w towarzystwie małych miseczek z gorącym sosem, aby każdy z biesiadnik mógł polać sobie rybkę dowolną ilością sosu kaparowego. Na stole znalazły się pieczone ziemniaczki i sałatka z rukoli.
Pstrąg prezentuje się bardzo apetycznie i podoba mi się przepis:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrągi, zwykle nie robię do nich sosu, ale podaję z masłem czosnkowym i pietruszką. Pomysł z sosem kaparowym jest bardzo kuszący i na pewno doskonale komponuje się z rybką. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńale ma minę ten pstrąg :-) chyba nie podoba mu sie pomysł zjedzenia :-)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń