niedziela, 8 maja 2011

Pstrąg w sosie kaparowo - koperkowym


Składniki:
  • duży oczyszczony pstrąg łososiowy (wagi nie znam, tak duży, że najadły się nim 4 brzuszki)
  • gałązki pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • masło
  • cytryna 
  • pieprz cytrynowy
  • rozmaryn
  • tymianek 
Składniki na sos:
  • mały słoiczek kaparów w zalewie
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 lub pół  łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 czubate łyżki  masła
  • pieprz cytrynowy
  • sól
Przy tym pysznym sosiku można się wykazać inwencją twórczą, bo ilość składników może ulegać zmianie,
w zależności czy chcemy więcej czy mniej sosu, czy taż bardziej kaparowy, czy koperkowy.
Nam takie ilości wystarczyły















Sposób przygotowania:
  • Rybę dokładnie myjemy.
  • Całą rybę skrapiamy cytryną.
  • Nacieramy posiekanym czosnkiem na zewnątrz i w środku, tak by część cząsteczek czosnku zostało na rybie.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem  na zewnątrz i do środka.
  • Przyprawionego pstrąga odstawiamy na 15 minut.
  • W przekrojonego pstrąga wkładamy gałązki natki z pietruszki.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy do niego rybę. 
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni pod folią aluminiową, po upływie wskazanego czasu zdejmujemy folię z ryby i  kładziemy na całej długości pstrąga wiórki masła i pieczemy jeszcze 5 minut.
Kiedy do końca pieczenia pstrąga zostało 5 minut  robimy sos kaparowy:
  • W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego posiekany koperek, odsączone z zalewy kapary, sok z cytryny i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu.
Sposób podania:

Upieczoną rybę podałam w towarzystwie małych miseczek z gorącym sosem, aby każdy z biesiadnik mógł polać sobie rybkę dowolną ilością sosu kaparowego. Na stole znalazły się  pieczone ziemniaczki i sałatka z rukoli.

3 komentarze:

  1. Pstrąg prezentuje się bardzo apetycznie i podoba mi się przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pstrągi, zwykle nie robię do nich sosu, ale podaję z masłem czosnkowym i pietruszką. Pomysł z sosem kaparowym jest bardzo kuszący i na pewno doskonale komponuje się z rybką. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ma minę ten pstrąg :-) chyba nie podoba mu sie pomysł zjedzenia :-)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń