poniedziałek, 16 maja 2011

Pasta bakłażanowa



 Składniki:
  • 1/2 bakłażana
  • 6 oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • jogurt grecki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
  • Bakłażana kroimy na cienkie plastry (ok. 1 cm). Każdy plasterek  solimy i odstawiamy na 15 minut.
  • Oliwki i czosnek drobno siekamy. Czosnek dodatkowo można rozetrzeć na desce końcem noża.
  • Wszystkie posiekane składniki solimy i przekładamy do salaterki i dodajemy do nich szczypiorek, wszystko razem mieszamy.
  • Bakłażana dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (aby pozbyć się goryczy) i osuszamy (papierowym ręcznikiem).
  • Na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oliwy, smażymy przez kilka minut z dwóch stron plastry bakłażana, aż zmiękną i zbrązowieją. Po usmażeniu i ostygnięciu bakłażana kroimy w drobną kosteczkę.
  • Bakłażana przekładamy do salaterki z pozostałymi składnikami i dodajemy  do nich sok z cytryny.
    Na koniec dodajemy gęsty jogurt (tak by powstała na gęsta pasta). Na koniec doprawiamy solą
    i pieprzem.
Dodatkiem do pasty bakłażanowej była bagietka, która potem zamieniła się w grzankę :-)



Danie zaczerpnięte było ze strony Kwestia smaku.
Przy robieniu pasty zasugerowałam się jedną z propozycji Asi i usmażyłam  bakłażany na zwykłej patelni, ponieważ niestety nie posiadam grillowej :-( myślę, że jej brak nie wpłynął na smak pasty, bo nam bardzo smakowała :-)
 

1 komentarz:

  1. Kupiłam bakłażana z zamiarem zrobienia szaszłyków ale może jednak zrobię pastę? Zwłaszcza, że mam akurat wielką, świeżą bagietkę :)

    OdpowiedzUsuń