Te polędwiczki zaczęły już do mnie przemawiać w styczniu, kiedy przeglądałam gazetę Kuchnia, już się zbierałam do ich wypróbowania i skosztowania, ale jakiś inny przepis odwrócił moją uwagę i polędwiczki zeszły na dalszy plan. Przypomniałam sobie o nich zaglądając na blog Agi , która bardzo je sobie chwaliła i wyglądały u niej bardzo smakowicie, już nie było odwrotu, te polędwiczki musiały zagościć na moim stole. Tak też się stało tyle że dokonałam małej zamiany, bo morele zamieniłam na brzoskwinie i tak powstały pyszne Brzoskwiniowe polędwiczki.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe po 1/2 kg każda
- 50 dag brzoskwiń, mogą być świeże lub z syropu (w oryginale są morele)
- 1/2 szklanka musztardy francuskiej
- 1/2 szklanka dżemu brzoskwiniowego (w oryginale morelowy)
- 3 ząbki czosnku (w oryginale jeden)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- przyprawy: tymianek (moja wersja)
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Odstawiamy na ok. 15 min.
- Piekarnik ustawiamy na opcję "grill" lub włączamy górną grzałkę i nagrzewamy do temperatury 220-230 st.C. Ja postąpiłam jak radziła Aga i nastawiłam termoobieg z grillem i rozgrzałam piekarnik do temp. 200 st. C.
- Dżem i musztardę mieszamy razem odkładając 2/3 tej masy, a do pozostałej części dodajemy czosnek (przeciśnięty przez praskę) i mieszamy wszystko razem.
- Przyprawione wcześniej polędwiczki dokładnie obtaczamy w masie musztardowo-brzoskwiniowo-czosnkowej.
- Mięso układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową.
- Brzoskwinie odsączamy z syropu i mieszamy z odłożoną wcześniej musztardą brzoskwiniową i doprawiamy solą i pieprzem. Układamy je dokoła polędwiczek.
- Blachę z polędwiczkami i brzoskwiniami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
- Po upływie sugerowanego czasu, polędwiczki wyjmujemy z piekarnika o odstawiamy na ok. 5 minut, (żeby soki w nich dobrze się ułożyły).
- Polędwiczki kroimy w ukośne plastry i serwujemy z pieczonymi brzoskwiniami.
Prezentuje się przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają absolutnie przepysznie! Bardzo lubię łączyć mięso z owocami:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nat, dziękuję za odwiedziny,fakt prezentacja się udała i goście byli zachwyceni:)
OdpowiedzUsuńAniu, szczerze polecam ten przepis, polędwica wyszła przepyszna i soczysta:)
Miałem okazję spróbować i rzeczywiście-polędwiczki były fantastycznie soczyste i smaczne:)
OdpowiedzUsuń