Z kaszą gryczaną bywa różnie jedni ją lubią, a drudzy od niej stronią. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy osób, uwielbiam ją pod każdą postacią, co potwierdziło się ostatnio, kiedy zrobiłam placki z kaszy gryczanej z przepisu Asi , byłam nimi zachwycona i wiem na pewno, że jeszcze nie raz je powtórzę.
Składniki na placki:
(ok. 9 sztuk)
- 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
- 1 bulion grzybowy w kostce lub woda
- 1 jajko
- 5 czubatych łyżek tartego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy wrzucamy do wrzącego buliony lub wody i gotujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu odsączamy i przestudzić.
- Do miseczki wsypujemy przestudzoną kaszę, tarty Parmezan, natkę z pietruszki i jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
- Na rozgrzanej patelni smażymy placki z obu stron na rumiano, nakładając porcje łyżką.
- grzyby leśne mrożone
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- śmietanka do sosów 18%
- natka z pietruszki
- Grzyby odmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. U mnie grzyby przed zamrażaniem były wcześniej obgotowane więc skrócił się czas ich gotowania.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i olej i smażymy cebulę aż się zeszkli.
- Następnie dodajemy do cebuli grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy przez 5-8 minut
- Pod koniec zaprawiamy sos śmietanką.
- Przed podaniem sos grzybowy posypujemy natką.
Zarówno przepis na placki gryczane jak i na sos grzybowy z moimi drobnymi zmianami pochodzi ze strony: Kwestia Smaku
kasze wszelkiej maści uwielbiam! a gryczaną w szczególności. i to połączenie z sosem grzybowym- pycha;)
OdpowiedzUsuńPstrąg i kapary? Świetne połączenie:)
OdpowiedzUsuń