piątek, 6 maja 2011

Placki z kaszy grycznej z sosem grzybowym


Z kaszą gryczaną bywa różnie jedni ją lubią, a drudzy od niej stronią. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy osób, uwielbiam ją pod każdą postacią, co potwierdziło się ostatnio, kiedy zrobiłam placki z kaszy gryczanej  z przepisu  Asi , byłam nimi zachwycona i wiem na pewno, że jeszcze nie raz je powtórzę.



Składniki na placki:
       (ok. 9 sztuk)
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
  • 1 bulion grzybowy w kostce lub woda
  • 1 jajko
  • 5 czubatych łyżek tartego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  • Kaszę gryczaną gotujemy wrzucamy do wrzącego buliony lub wody i gotujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu odsączamy i przestudzić.
  • Do miseczki wsypujemy przestudzoną kaszę, tarty Parmezan, natkę z pietruszki i jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy placki z obu stron na rumiano, nakładając porcje łyżką.
Składniki na sos grzybowy: 
  • grzyby leśne mrożone
  • 1 łyżka oleju 
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • śmietanka do sosów 18%
  • natka z pietruszki
Przygotowanie:
  • Grzyby odmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. U mnie grzyby przed zamrażaniem były wcześniej obgotowane więc skrócił się czas ich gotowania.
  • Cebulę siekamy w drobną kostkę.
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i olej i smażymy cebulę aż się zeszkli. 
  • Następnie dodajemy do cebuli  grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy przez 5-8 minut
  • Pod koniec zaprawiamy sos śmietanką.
  • Przed podaniem sos grzybowy posypujemy natką.


Zarówno przepis na placki gryczane jak i na sos grzybowy z moimi drobnymi zmianami pochodzi ze strony:  Kwestia Smaku 

2 komentarze:

  1. kasze wszelkiej maści uwielbiam! a gryczaną w szczególności. i to połączenie z sosem grzybowym- pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pstrąg i kapary? Świetne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń