niedziela, 17 kwietnia 2011

Roladki z dorsza z serkiem ziołowym


Polska i Portugalia co je różni, a co je dzieli? Parę tych podobieństw pewnie by się znalazło ale co mi pierwsze przychodzi do głowy to to, że są to dwa państwa zaczynające na literę P (hmm, cóż za spostrzegawczość) i obie mają swoją historię z Dorszem. Były takie czasy... kiedy u nas Dorsz nie cieszył się wielkim uznaniem, ale ja tych czasów nie pamiętam, więc nie będę się w tą historię zagłębiać:)
Historia Dorsza w Portugalii za to jest o wiele ciekawsza bo to narodowa chluba tego państwa. Sami Portugalczycy twierdzą, że potrafią przygotować dorsza na 365 sposobów, jeden na każdy dzień roku:-)  ale do najpopularniejszego należy suszony, solony Dorsz, zwany bacalhau.
Kończąc tą krótką wyliczankę podobieństw  chciałabym przedstawić Wam przepyszny sposób na przygotowanie Dorsza, który pochodzi (o dziwo) nie z  Portugalii tylko z książki: Hanny Szymanderskiej "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej" 

Jeszcze zanim przejdę do przepisu zapraszam na  małą podróż  po Nazare, miejscowości w której suszy się tradycyjnie  Dorsza i można tam  spotkać malowniczo wyglądające, rozpięte siatki na których suszą się ryb.







 Dorsz ryba rodem z Portugalii 


Składniki:
  • 4 cienkie filety z dorsza (u mnie było 8 filetów i farszu z tego przepisu też mi starczyło )
  • sól
  • pieprz (ja dałam pieprz cytrynowy)
  • sok z cytryny
Składniki na farsz:
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem (ja dałam jedną)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki usiekanych zielonych liści bazylii
  • łyżka usiekanego koperku
  • 250g serka wiejskiego
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • sól 
  • pieprz (świeżo mielony)
  • 2 łyżki masła (ja dałam po plasterku na każdą roladkę)
  • 3 łyżki płatków migdałów (nawet nie wiem ile ja dałam )
Sposób przygotowania:
  •  Filety z dorsz myjemy, osuszamy skrapiamy sokiem z cytryny i  przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ryby odstawiamy na godzinę.
  • Dymkę i czosnek siekamy  i miksujemy z bazylią, koperkiem, parmezanem na gładką masę. Dodajemy do  ziołowej masy serka wiejskiego, wszystko razem mieszamy  i  doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Każdy filet umieszczamy na kwadracie foli aluminiowej, na środku ryby kładziemy nadzienie i zwijamy w roladkę,a na jej wierzchu kładziemy mały płatek masła i zawijamy roladki w folię aluminiową. 
  • Roladki zawinięte w folie umieszczamy na żaroodpornym półmisku i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut.
  • Pod koniec pieczenia na patelni prażymy migdały, którymi posypujemy upieczonego dorsza.



Przepis pochodzi z moimi drobnymi zmianami w sposobie przygotowania z książki: Hanny Szymanderskiej "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej"

    4 komentarze:

    1. Znakomity przepis, który zapisuje do ulubionych, bo dobrych ryb w menu nigdy dość.:)
      A Portugalia?
      Od lat o niej marzę.
      Ach...
      :)

      OdpowiedzUsuń
    2. coś pięknego... roladka, widoki, i koszulka z h&m

      OdpowiedzUsuń
    3. Oj Vanilla co za oko :) widzę,że nic nie umknie Twojej uwadze, nawet koszulka z h&m :)

      OdpowiedzUsuń