Zrobiłam sobie dziś prezent na Dzień Kobiet w postaci łososia w sosie winno-musztardowym, nie powiem bardzo oryginalny prezent, a jaki pyszny, gorąco polecam.
Składniki:
- 400 g łososia
- 2 ząbki czosnku
- 4 plasterki cytryny
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz cytrynowy
Składniki na sos musztardowy:
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy ostrej np. Sarepskiej
- 200 g śmietany 18%
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz cytrynowy
- papryka w proszku
- sól
- pietruszka do przybrania
Składniki na prażone jabłka i cebule:
- 2 czerwone cebule
- 2 jabłka
- tymianek
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Łososia myjemy, oczyszczamy i przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pokrojony w cienkie plasterki czosnek i cytrynę rozkładamy na łososiu i odstawiamy na 2 godziny.
- Jabłka i cebulę kroimy w ćwiartki i układamy w formie. Przyprawiamy tymiankiem solą i pieprzem
i polewamy oliwą, wszytko razem mieszamy. Prażymy 15-20 minut w temperaturze 225 stopni C. - W rondelku łączymy śmietanę z musztardami i winem, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. Gotujemy na dużym ogniu, aż sos zredukuję się o połowę. Na koniec gotowania dodajemy miód i mieszamy.
- Na rozgrzanej oliwie smażymy chwilę czosnek którym przyprawialiśmy łososia, tak by nadał lekkiego aromatu oliwie, nie dopuszczamy do przypalenia i wyjmujemy go z patelni, na tej samej oliwie smażymy na średnim ogniu łososia, ok 5-10 minut.
Sposób podania:
bardzo podoba mi się ten sos musztardowy, zapisuję
OdpowiedzUsuńmmm... co za pyszne smaki:) losos z takim fajnym sosem musi rewelacyjnie smakowac:)
OdpowiedzUsuńAga i Kaś szczerze polecam ten sos, jest naprawdę pyszny,mam nadzieję że i Wam zasmakuje:)Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
OdpowiedzUsuńSuper pomysl,zapisuje do sprobowania :)
OdpowiedzUsuń