wtorek, 8 marca 2011

Łosoś winno-musztardowy


Zrobiłam sobie dziś prezent na Dzień Kobiet w postaci łososia w sosie winno-musztardowym, nie powiem bardzo oryginalny prezent, a jaki pyszny, gorąco polecam.

Składniki:
  • 400 g łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól 
  • pieprz cytrynowy
Składniki na sos musztardowy:
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy ostrej np. Sarepskiej
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz cytrynowy
  • papryka w proszku
  • sól
  • pietruszka do przybrania
Składniki na prażone jabłka i cebule:
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • tymianek 
  • 1 łyżka oliwy
  • sól 
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  • Łososia myjemy, oczyszczamy i przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pokrojony w cienkie plasterki czosnek  i cytrynę rozkładamy na łososiu i odstawiamy na 2 godziny.
  • Jabłka i cebulę kroimy w ćwiartki i układamy w formie. Przyprawiamy tymiankiem solą i pieprzem
    i polewamy oliwą, wszytko razem mieszamy. Prażymy 15-20 minut w temperaturze 225 stopni C.
  • W rondelku łączymy śmietanę z musztardami i winem, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. Gotujemy na dużym ogniu, aż sos zredukuję się o połowę. Na koniec gotowania dodajemy miód i mieszamy.
  • Na rozgrzanej oliwie smażymy chwilę czosnek którym przyprawialiśmy łososia, tak by nadał lekkiego aromatu oliwie, nie dopuszczamy do przypalenia i wyjmujemy go z patelni, na tej samej oliwie smażymy na średnim ogniu łososia, ok 5-10 minut.



Sposób podania:

Na talerzach układamy łososia polewając go sosem musztardowym w towarzystwie uprażonej cebuli i jabłek, posypujemy dla dekoracji natką z pietruszki.

4 komentarze:

  1. bardzo podoba mi się ten sos musztardowy, zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... co za pyszne smaki:) losos z takim fajnym sosem musi rewelacyjnie smakowac:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga i Kaś szczerze polecam ten sos, jest naprawdę pyszny,mam nadzieję że i Wam zasmakuje:)Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysl,zapisuje do sprobowania :)

    OdpowiedzUsuń