Niedziela w moim domu stała się ostatnio dniem kulinarnych eksperymentów. Czasem zdarza się tak, że nie zawsze odnoszę sukcesy i tak też było w zeszłą niedzielę, ale dziś udało się! Niedzielny obiad wszystkim smakował, a co dziś było serwowane?
... Pierś kurczaka w gruszkowym occie balsamicznym.
Wszystko zaczęło się od tego, że ostatnio zakupiłam gruszkowy ocet balsamiczny, do którego była przyczepiona mała karteczka z przykładowym przepisem na kurczaka , który przekonał mnie do wykorzystania octu balsamicznego nie tylko w sałatkach. Przepis sam w sobie na ów karteczce jakoś bardzo mnie nie zachwycił więc zaczęłam wertować różne przepisy w internecie i natknęłam się na tan przepis z którego czerpałam inspirację. Byłam bardzo ciekawa smaku jaki powstanie... przyznam się szczerze, że spodziewałam się drażniącej ostrości i kwaśności jaką mógłby spowodować ocet ale myliłam się... bo jedyną ostrość w moim sosie dawał imbir, który osobiście bardzo lubię.
Składniki
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 50 g migdałów (posiekanych)
- 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki gruszkowego octu balsamicznego (może być zwykły)
- 200 ml Porto
- 3 cebule (jedna zwykła, dwie czerwone)
- sól
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy, lekko rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem, odstawiamy na bok.
- Robimy sos. Na rozgrzaną patelnie dodajemy 1 łyżkę masła, 3 łyżki cukru i czekamy aż cukier się delikatnie skarmelizuje, następnie dodajemy posiekane w piórka cebule (jedna czerwona, druga zwykła) dodajemy imbir i przyprawiamy suszonym tymiankiem i smażymy do momentu w którym cebula zrobi się szklista. Dodajemy 175 ml Porto, 3 łyżki octu balsamicznego, szczyptę soli, lekko mieszamy i gotujemy aż całość lekko odparuje.
- Sos miksujemy blenderem na gładki krem.
Przed podaniem sos zagotowujemy. Sos można też podlać wodą i doprawić według własnych potrzeb np. solą i octem. - Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki
- Drobno siekamy pół czerwonej cebuli
- Na patelni ponownie karmelizujemy 2 łyżki cukru (w ten sam sposób co powyżej) dodajemy cebulę i suszony tymianek, a po chwili dodajemy 25 ml porto, 1 łyżkę octu balsamicznego. Mieszamy i czekamy, aż całość lekko nam odparuje,a następnie dodajemy gruszki i smażymy na patelni 3-4minuty .
- Pokrojone migdały prażymy na patelni
- Piersi z kurczaka obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano.
Sałata lodowa z gruszkowym dressingiem:
- Sałatę rwiemy rękoma.
- Przygotowujemy dressing: 2 łyżki gruszkowego octu balsamicznego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka płynnego miodu, 3-4 łyżki oliwy z oliwek oraz sól pieprz (do smaku) mieszamy razem.
- Przygotowany dressing łączymy z sałatą lodową.
... A ziemniaki były dla tych, którzy nie umieją bez nich żyć, dla mnie były zbyteczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz