A o to szybki i pyszny sałatkowy dodatek!
Składniki:
- 2 małe główki sałaty rzymskiej
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- odrobina wody
- ser parmezan do posypania
- sól
- ostra papryka
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy w rękach na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy, następnie wrzucamy porwane liście sałaty podlewamy ją odrobiną wody, dodajemy ocet balsamiczny, sól i paprykę do smaku. Smażymy krótką chwilę, aż sałata zmięknie. Podsmażoną sałatę przekładamy do miseczki i posypujemy startym parmezanem.
ciekawy dodatek.. nie znam jeszcze sałaty tak przygotowywanej.
OdpowiedzUsuńsałata rzymska na ciepło! I z parmezanem! Dziękuje za ten przepis bo jutro, już postanowione, będzie dodaktiem do niedzielnego obiadu :)
OdpowiedzUsuńJa robię podobnie, ale bez octu balsamicznego i parmezanu, na oliwie lub oliwie z odrobiną masła, papryczka peperoncino , sól.
OdpowiedzUsuńTen przepis można przygotować na sposób orientalny dodając zamiast soli sos sojowy.