czwartek, 3 marca 2011

Podsmażana sałata rzymska

A o to szybki i pyszny sałatkowy dodatek!

Składniki:
  • 2 małe główki sałaty rzymskiej
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • odrobina wody
  • ser parmezan do posypania
  • sól 
  • ostra papryka
Przygotowanie:

 Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy w rękach na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy, następnie wrzucamy porwane liście sałaty podlewamy ją odrobiną wody, dodajemy ocet balsamiczny, sól i paprykę do smaku. Smażymy krótką chwilę, aż sałata zmięknie. Podsmażoną sałatę przekładamy do miseczki i posypujemy startym parmezanem.

3 komentarze:

  1. ciekawy dodatek.. nie znam jeszcze sałaty tak przygotowywanej.

    OdpowiedzUsuń
  2. sałata rzymska na ciepło! I z parmezanem! Dziękuje za ten przepis bo jutro, już postanowione, będzie dodaktiem do niedzielnego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię podobnie, ale bez octu balsamicznego i parmezanu, na oliwie lub oliwie z odrobiną masła, papryczka peperoncino , sól.
    Ten przepis można przygotować na sposób orientalny dodając zamiast soli sos sojowy.

    OdpowiedzUsuń