Składniki:
Sos:
- pęczek świeżego koperku
- 250 ml. gęstej śmietany 18%
- sól
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Filet płuczemy, osuszamy i przyprawiamy pieprzem cytrynowym, tymiankiem, estragonem oraz solą. Przyprawionego łososia odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
- Koperek drobno siekamy.
- Na rozgrzanej oliwie smażymy łososia z obu stron (ok 2-3 minuty z każdej).
- W rondelku podgrzewamy śmietanę, mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i podgrzewamy. Po chwili do sosu dodajemy posiekany koperek i podajemy z usmażonym ciepłym łososiem.
Łosoś z sosikiem wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam tą rybkę. Do tej pory skrapiałam ją tylko sokiem z cytryny i posypywałam koperkiem,ale Twoja propozycja bardzo mi się podoba. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię łososia na parze z warzywami, ale czasem muszę spróbować coś nowego, bardzo mi się podoba połączenie łososia z cytryną i koperkiem. Musi to być pyszne.
OdpowiedzUsuńrobiłam sos w/g tego przepisu i sos jest wściekle kwaśny, musiałam go usunąć z ryby, wydaje mi się, że sok z połówki cytryny w zupełności wystarczy.
OdpowiedzUsuń