Pomysł na to danie znalazłam przeglądając gazetę Kuchnia nr.3-2010. Z braku paru składników musiałam troszkę improwizować i odeszłam od oryginalnego przepisu bo zamiast sosu z czarnej porzeczki stworzyłam nowy sos jagodowy. Danie można serwować jako zimną sałatkę albo jako ciepłe danie obiadowe, tak też było u mnie.
Składniki:
- 25 dag piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 15 dag selera
- 2 jabłka
- 1 łyżka suszonych żurawin
- 1 pomarańcza (w oryginale 1-2 mandarynki)
- 1 łyżka majonezy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (oryginale kwaśna śmietana)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- mąka (w oryginale jej nie ma )
- sól
Składniki na sos:
- 100 ml czerwonego wina
- 1-2 łyżki miodu
- pół szklanki mrożonych jagód (w oryginale 10 dag czarnych porzeczek)
- 1 łyżka chrzanu
Przygotowanie:
- Selera i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Żurawinę moczymy we wrzątku, a kiedy napęcznieje odcedzamy i łączymy ją z selerem i jabłkiem.
- Pomarańczę filetujemy, usuwając z niej błonki i kroimy w kosteczkę.
- Do selera, jabłek, żurawiny i pomarańczy dodajemy: majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz i wszytko razem mieszamy.
- W rondelku gotujemy wino z miodem i czekamy aż odparuje do połowy objętości, następnie dodajemy odmrożone wcześniej jagody i jeszcze chwilę gotujemy.
- Do sosu dodajemy chrzan i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę (można przetrzeć przez sito).
- Piersi z kurczaka obtaczamy w mące i smażymy na oliwie. Kiedy usmażą się na rumiano, zdejmujemy je z patelni i kroimy w plastry.
Pysznie wygląda Twój kurczaczek. Sosy z czerwonego wina są świetne :)
OdpowiedzUsuńcudnie podane.
OdpowiedzUsuńniesamowicie apetyczne smaki... aż mam ochotę wgryźć się w monitor :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Dziękuj Wam bardzo za miłe słowa. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń