Składniki na marynatę do kurczaka:
z przepisu Anczito
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1-2 łyżeczki kuminu
- 1-2 łyżeczki
- 1 ząbek czosnku (wyciśniętego przez praskę)
- 1-2 cm. imbiru (zetrzeć na tarce)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sok z jednej limonki
z przepisu Anczito
- 5 łyżek masła z orzeszków ziemnych
- 1-1,5 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 120-150 ml. mleczka kokosowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- garść posiekanej natki kolendry
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w cienkie, długie paski.
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i marynujemy w niej kurczaka (u mnie trwało to 3h).
- W rondelku przygotowujemy sos, dodajemy wszystkie składniki z przepisu (pomijając kolendrę).
Ja zgodnie z zaleceniami autorki dodałam garść posiekanych orzeszków ziemnych bo moje masło orzechowe było gładkie, a sos rozrzedziłam trochę wodą, żeby nie był aż tak gęsty.
- Kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni około 15 minut (można też na patelni grillowej bądź na grillu elektrycznym).
- Szaszłyki podajemy z sosem posypanym kolendrą.
Bardzo ciekawy sos i marynata! Bardzo pasuje do kurczaka. Lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńCiekawe przepisy można znaleźć na Twoim blogu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio satay z kurczaka- fenomanalne danie- wprawdzie z innego przepisu, ale i z tego chętnie bym skorzystała- mój Połówek kocha takie smaki;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam