czwartek, 17 marca 2011

Kurczak z mango w sosie ostrygowym

Mango zakupione tydzień temu pięknie dojrzało (w warunkach domowych, oczywiście) i aż się prosiło dziś o zjedzenie:-) Ostatnio bardzo mi posmakował ten owoc, a ponieważ w sałatce już go próbowałam,  to teraz byłam ciekawa jak sobie poradzi w towarzystwie kurczaka i sosu ostrygowego, co tu więcej pisać, poradził sobie i był pysznie...

Składniki:
  • dwie  pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 mała papryczka chili (bez pestek)
  • 3 łyżki sosu śliwkowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki oleju
  • makaron chiński pszenny
  • 1 dojrzałe mango
  • garść grzybów Mun
  • kawałek świeżego imbiru
  • kilka listków bazylii tajskiej (można zastąpić zwykłą)
  • sezam do posypania
  • pół szklanki wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  • Grzyby Mun moczymy w wodzie ok.2 godzin.
  • Piersi z kurczak myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  • Mango obieramy kroimy w kosteczkę.
  • Grzyby odcedzamy z wody i siekamy.
  • Czosnek, papryczkę chilli  i imbir drobno siekamy i podsmaża chwilę na oleju  w woku.
  • Następnie dodajemy piersi  i podsmażamy przez około 3-4 minuty, aż się zarumieni.
  • Wlewamy sosy: śliwkowy, ostrygowy, sojowy, mieszamy i chwilę jeszcze smażymy (ok. 2 minuty)
  • Następnie dodajemy mango, grzyby i dusimy aż mango będzie wystarczająco miękkie ( ok 5-8 minut) Jeżeli sos jest za gęsty można go rozrzedzić wodą.
  • W czasie kiedy kurczak się dusi przygotowujemy makaron.
  • Sezam prażymy na suchej patelni
  • Bazylie drobno siekamy.
Sposób podawania:

Na ugotowany makaron kładziemy kurczaka z mango w sosie ostrygowym, dekorujemy prażonym sezamem i bazylią.

1 komentarz:

  1. Karolu! Bardzo lubię Twoje egzotyczne dania - to kolejne, które mam wielką chęć spróbować!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń