Składniki:
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 mała papryczka chili (bez pestek)
- 3 łyżki sosu śliwkowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki oleju
- makaron chiński pszenny
- 1 dojrzałe mango
- garść grzybów Mun
- kawałek świeżego imbiru
- kilka listków bazylii tajskiej (można zastąpić zwykłą)
- sezam do posypania
- pół szklanki wody (opcjonalnie)
- Grzyby Mun moczymy w wodzie ok.2 godzin.
- Piersi z kurczak myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
- Mango obieramy kroimy w kosteczkę.
- Grzyby odcedzamy z wody i siekamy.
- Czosnek, papryczkę chilli i imbir drobno siekamy i podsmaża chwilę na oleju w woku.
- Następnie dodajemy piersi i podsmażamy przez około 3-4 minuty, aż się zarumieni.
- Wlewamy sosy: śliwkowy, ostrygowy, sojowy, mieszamy i chwilę jeszcze smażymy (ok. 2 minuty)
- Następnie dodajemy mango, grzyby i dusimy aż mango będzie wystarczająco miękkie ( ok 5-8 minut) Jeżeli sos jest za gęsty można go rozrzedzić wodą.
- W czasie kiedy kurczak się dusi przygotowujemy makaron.
- Sezam prażymy na suchej patelni
- Bazylie drobno siekamy.
Sposób podawania:
Karolu! Bardzo lubię Twoje egzotyczne dania - to kolejne, które mam wielką chęć spróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)