niedziela, 20 marca 2011

Roladki z fetą i papryką


Bardzo lubię czerwone  wino i to w potrawach i to w kieliszku, a wczoraj to już była  istna rozpusta bo wino znalazło się i w potrawie i w kieliszku, a wszytko za sprawą wyśmienitych roladek  z fetą i papryką. Inspirację zaczerpnęłam z gazety  "Sól i pieprz" nr 2/2010. Przyznaję się, dokonałam paru przeróbek, bo nie byłabym sobą, a taką znaczącą zmianą było pieczenie roladek w garnku rzymskim, dzięki któremu mięso wyszło kruche, wilgotne i aromatyczne.

Składniki:
  • 6 plasterki wołowiny
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g fety
  • garść listków bazylii (może być więcej)
  • suszony tymianek
  • 3-4 ziarenka pieprzu
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1-2 listki laurowe
  •  sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml bulionu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 g puszka pomidorów krojonych (razem z zalewą)
  • mąka pszenna (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  • Garnek rzymski wraz z pokrywką moczymy ok. 20 min. w zimnej wodzie.
  • Paprykę i fetę kroimy w paseczki .
  • Cebule kroimy w piórka. 
  • Czosnek drobno siekamy.
  • Z gałązek bazylii obrywamy listki i drobno siekamy. 
  • Wołowinę rozbijamy na cienkie plasterki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Na każdym plasterki wołowiny układamy plasterek papryki, plasterek fety i posypujemy posiekaną bazylią. Każdy plasterek wołowiny zawijamy tak by powstała roladka. Aby roladki były zwarte można obwiązać je nitką, albo ścisnąć wykałaczką. 
  • Na rozgrzanej oliwie obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Odsączamy z tłuszczu i wyjmujemy.
  • Na tym samym tłuszczu szklimy czosnek i cebulę.
  • Na dnie garnka układamy cebulę, następnie kładziemy obsmażone roladki. Wrzucamy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowy, 2 łyżki przecieru pomidorowego i pomidory z puszki. Wszytko zalewamy bulionem i winem i delikatnie wszystko mieszamy. Nasze roladki powinny być całkowicie przykryte.
  • Przykryty garnek rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 200 stopni. Pieczemy 2,5 godziny.
  • Po upływie wskazanego czasu, przekładamy roladki i wyjmujemy z nich wykałaczki. W przypadku kiedy sos jest za rzadki  można go zagęścić mąką.


Sposób podania:

Roladki polewamy aromatycznym sosem.
W oryginale danie  serwowane było z makaronem tagliatelle ale ponieważ ja troszkę odeszłam od oryginału, to moje danie było z zapiekanymi ziemniaczkami.

Smacznego!

    1 komentarz:

    1. wspaniale podane. a wino w kieliszku i na talerzu - faktycznie rozpusta. Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń