wtorek, 8 lutego 2011

Pikantna sałatka ogórkowa z nutką imbirową

Pyszna, orientalna sałatka z ogórków. Smak jej to słodko-słono-pikany. Ja podałam ją jako dodatek do Kurczaka Kung Pao (przypis obiecuję podać wkrótce). Przygotowanie jej to nic prostszego, zobaczcie sami.

Składniki:
  • 1 ogórek wężowy
  • garść ziaren sezamu
Składniki na marynatę:
  • 1 szklanka zimnej wodzie
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • 1 łyżka sambal oelek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 cm. korzenia imbiru (startego na tarce)
Przygotowanie:

Ogórka obieramy, wydrążamy miąższ i kroimy w słupki o dowolnej długości. Wszystkie składniki marynaty łączymy razem, zagotowujemy i studzimy. Pokrojonego ogórka zalewamy wystudzoną marynatą i odstawiamy na ok. 2 godzin aby wszystkie smaki się przegryzły, a ogórek zamarynowały. Słupki ogórka odsączamy z marynaty, układamy na talerzyku i posypujemy ziarnami sezamu.


1 komentarz:

  1. Karolu! Ależ fajna ta sałatka! Muszę koniecznie spróbować, bo ciekawi mnie jej smak!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń