Składniki:
- 1 ogórek wężowy
- garść ziaren sezamu
Składniki na marynatę:
- 1 szklanka zimnej wodzie
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki octu spirytusowego
- 1 łyżka sambal oelek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1-2 cm. korzenia imbiru (startego na tarce)
Przygotowanie:
Ogórka obieramy, wydrążamy miąższ i kroimy w słupki o dowolnej długości. Wszystkie składniki marynaty łączymy razem, zagotowujemy i studzimy. Pokrojonego ogórka zalewamy wystudzoną marynatą i odstawiamy na ok. 2 godzin aby wszystkie smaki się przegryzły, a ogórek zamarynowały. Słupki ogórka odsączamy z marynaty, układamy na talerzyku i posypujemy ziarnami sezamu.
Karolu! Ależ fajna ta sałatka! Muszę koniecznie spróbować, bo ciekawi mnie jej smak!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)