Składniki:
- około 20 sztuk krewetek tygrysich (obrane i oczyszczone)
- 1-2 czerwone papryczka chili
- 5 ząbków czosnku
- lampka białego wina
- 50 g masła
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka brązowego cukru
- sok z cytryny do smaku
- 2-3 łyżki natka pietruszki
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony drobno czosnek i papryczki chili, przesmażamy chwilkę.
Dodajemy krewetki i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy wino, dodajemy masło, łyżeczkę cukru, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. Krewetki w sosie jeszcze chwilę pozostawiamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Krewetki podawać ciepłe w towarzystwie kieliszka białego wina.
ja czasami dodaję też imbir - jest jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuń