niedziela, 9 stycznia 2011

Tygrysie krewetki w białym winie

Samotny sobotni obiad, okazał się ucztą dla mojego podniebienia, a wszystko za sprawą krewetek w białym winie. Danie przyrządza się bardzo szybko, a smakuje wspaniale...



Składniki:
  • około 20 sztuk krewetek tygrysich (obrane i oczyszczone)
  • 1-2 czerwone papryczka chili
  • 5 ząbków czosnku
  • lampka białego wina
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka brązowego cukru
  • sok z cytryny do smaku
  • 2-3 łyżki natka pietruszki 

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojony drobno czosnek i papryczki chili, przesmażamy chwilkę.
Dodajemy krewetki i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy wino, dodajemy masło, łyżeczkę cukru, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. Krewetki w sosie jeszcze chwilę pozostawiamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Krewetki podawać ciepłe w towarzystwie kieliszka białego wina.

1 komentarz: