Zaległości świąteczne czas nadrobić... Dodaję dziś przepis na pyszne śledzie po wileńsku, które co roku goszczą na naszym wigilijnym stole.
Składniki:
- 1 kg śledzi
- 3-4 łyżki oliwy
- 4-5 średnie cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 garści suszonych grzybów
- słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
- 2-3 łyżeczka cukru
- trochę wody
- sól
- pieprz cytrynowy
- pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
- Grzyby moczymy w wodzie, a potem gotujemy je do miękkości
- Śledzie moczymy w wodzie mineralnej, gazowanej ok. 2 godzin i kroimy w 1,5 cm paski
- Cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy na oliwie
- Namoczone i ugotowane grzyby kroimy w paski i wrzucamy do cebuli i smażmy wszystko razem
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i cukier
- Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
- Sos można podlać wodą gdyby był za gęsty
- Sos zostawiamy do przestygnięcia
- Kiedy sos ostygnie mieszamy go ze śledziami i odstawiamy do lodówki najlepiej na dobę (śledzie muszą się przegryźć)
Muszą być pyszne, w tę Wigilię będą na moim stole!
OdpowiedzUsuńWesołych Swiąt!