niedziela, 9 stycznia 2011

Śledzie po wileńsku




Zaległości świąteczne czas nadrobić... Dodaję dziś przepis na pyszne śledzie po wileńsku, które co roku goszczą na naszym wigilijnym stole. 




Składniki:
  • 1 kg śledzi
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 4-5 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 garści suszonych grzybów
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
  • 2-3 łyżeczka cukru
  • trochę wody
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
  • Grzyby moczymy w wodzie, a potem gotujemy je do miękkości
  • Śledzie moczymy w wodzie mineralnej, gazowanej ok. 2 godzin i kroimy w 1,5 cm paski
  • Cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy na oliwie
  • Namoczone i ugotowane grzyby kroimy w paski i wrzucamy do cebuli i smażmy wszystko razem
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i cukier  
  • Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
  • Sos można podlać wodą gdyby był za gęsty
  • Sos zostawiamy do przestygnięcia
  • Kiedy sos ostygnie mieszamy go ze śledziami i odstawiamy do lodówki najlepiej na dobę (śledzie muszą się przegryźć)

1 komentarz:

  1. Muszą być pyszne, w tę Wigilię będą na moim stole!
    Wesołych Swiąt!

    OdpowiedzUsuń