Piernikowe polędwiczki w piwnym sosie wyszły przepyszne, można było wyczuć słodką, anyżkową nutę za sprawą pierników zatopionych w lekkiej gorczycy ciemnego piwa.
Składniki:
- 800g polędwiczek wieprzowych
- 5 łyżek brązowego cukru
- 500 ml ciemnego piwa
- 2-3 cebule
- 50g masła
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżeczki tymianku
- 2 liście laurowe
- szczypta rozmarynu
- 50dg pierników (np.katarzynek)
Przygotowanie:
- Umyte polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy na plasterki, lekko rozbijamy dłonią i oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Cebule siekamy w cienkie piórka.
- Na patelni rozgrzewamy połowę masła i 3 łyżki oliwy i smażymy mięso tak aby na zewnątrz lekko się zarumieniło, a w środku było jeszcze różowe.
- Gotowe mięso przekładamy na sitko, a pod spód podkładamy miskę do której będzie spływał sos z polędwiczek, który później wykorzystamy.
- Na patelnie, na której smażyły się polędwiczki dodajemy pozostałą oliwę i masło.
- Na rozgrzaną oliwę i masło wrzucamy cebulę i smażymy ją aż się zeszkli.
- Cebulę posypujemy brązowym cukrem i czekamy aż się skarmelizuje.
- Gdy uzyskamy karmel, wlewamy piwo i mieszamy drewnianą łyżką tak aby karmel połączył się nam z piwem.
- Wrzucamy tymianek, liść laurowy, rozmaryn doprowadzamy do wrzenia.
- Do wrzącego sosu wrzucamy polędwiczki razem z sosem który z nich się odsączył oraz dodajemy pokruszone pierniki
- Sos mieszamy do momentu kiedy pierniki nam się rozpuszczą
- Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając.
- Jeśli sos jest za gęsty, albo za gorzki od piwa, można dodać nieco wody.
- Danie przyprawiamy pod koniec duszenia. Ja przyprawiłam solą, pieprzem i jeszcze odrobiną tymianku.
Piernikowe polędwiczki brzmią (i wyglądają) absolutnie cudownie! Urzekłaś mnie tym przepisem! Polędwiczki uwielbiam, a w takim wydaniu muszą być po prostu pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie (i smacznie!) tu u Ciebie, więc będę zaglądać!
Pozdrawia serdecznie:)