piątek, 17 grudnia 2010

Piernikowe polędwiczki w ciemnym piwie

Carbonade  flamande było inspiracją dla moich polędwiczek. Właściwie nie wie nawet czy mój przepis choć trochę przypomina oryginał, ale o to już dopytam pewnego specjalistę od kuchni francuskiej:-)
Piernikowe polędwiczki w piwnym sosie wyszły przepyszne, można było wyczuć słodką, anyżkową nutę za sprawą pierników zatopionych w lekkiej gorczycy ciemnego piwa.

Składniki:
  •  800g polędwiczek wieprzowych
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 2-3 cebule 
  • 50g masła
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • szczypta rozmarynu
  • 50dg pierników (np.katarzynek)
Przygotowanie:
  • Umyte polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy na plasterki, lekko rozbijamy dłonią i oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Cebule siekamy w cienkie piórka.
  • Na patelni rozgrzewamy połowę masła i 3 łyżki oliwy i smażymy mięso tak aby na zewnątrz lekko się zarumieniło, a w środku było jeszcze różowe.
  • Gotowe mięso przekładamy na sitko, a pod spód podkładamy miskę do której będzie spływał sos z polędwiczek, który później wykorzystamy.
  • Na patelnie, na której smażyły się polędwiczki dodajemy pozostałą oliwę i masło.
  • Na rozgrzaną oliwę i masło  wrzucamy cebulę i smażymy ją aż się zeszkli.
  • Cebulę posypujemy brązowym cukrem i czekamy aż się skarmelizuje.
  • Gdy uzyskamy karmel, wlewamy piwo i mieszamy drewnianą łyżką tak aby karmel połączył się nam z piwem.
  • Wrzucamy tymianek, liść laurowy, rozmaryn doprowadzamy do wrzenia.
  • Do wrzącego sosu wrzucamy polędwiczki razem z sosem który z nich się odsączył oraz dodajemy pokruszone pierniki
  • Sos mieszamy do momentu kiedy pierniki nam się rozpuszczą
  • Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Jeśli sos jest za gęsty, albo za gorzki od piwa, można dodać nieco wody.
  • Danie przyprawiamy pod koniec duszenia. Ja przyprawiłam solą, pieprzem i jeszcze odrobiną tymianku.  
Polędwiczki serwowałam z selerowym puree.


    1 komentarz:

    1. Piernikowe polędwiczki brzmią (i wyglądają) absolutnie cudownie! Urzekłaś mnie tym przepisem! Polędwiczki uwielbiam, a w takim wydaniu muszą być po prostu pyszne!
      Bardzo ładnie (i smacznie!) tu u Ciebie, więc będę zaglądać!
      Pozdrawia serdecznie:)

      OdpowiedzUsuń