Tak jak obiecałam i wczoraj na obiad była sałatka. Sałatka z sosem żurawinowym, to nowość na mojej liście, ale naprawdę godna polecenia. Sałatka jest pyszna, a wszystko to za sprawa sosu żurawinowego, który przełamuje smakowe konwencje. Przepis znalazłam w starym numerze "Zwierciadła" i przyznam się szczerze, że musiałam go trochę zmodyfikować.
Pierwsza zmiana to zastąpienie octu malinowego, zwykłym octem balsamicznym
i syropem malinowym, ponieważ takowego nie miałam w domu, nie wiem czy dobrze to sobie wykombinowałam ale było smaczne. Druga zmiana, to żurawiny zalałam wrzątkiem i moczyłam je ok. godziny, aż napęczniały.
Trzecia zmiana, dodałam orzeszki ziemne, ponieważ zostały mi jeszcze z wczoraj,
a poza tym, to bardzo mi smakują w sałatkach.
Składniki:
- 200 g rukoli
- 200g mieszanki sałat
- 100 g żółtego sera
- pół żółtej papryki (ja dałam całą)
- czerwona cebula (ja dałam pół)
- 2 garście uprażonych orzeszków ziemnych (mój dodatek)
Składniki na sos żurawinowy:
- 100g żurawiny
- 4 łyżki oliwy
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu (wydaje mi się, że jedna wystarczy)
- łyżka octu malinowego (ja dałam łyżkę octu balsamicznego i łyżkę syropu malinowego)
Przygotowanie sosu żurawinowego:
Żórawiny zalewamy wrzątkiem i moczymy je, aż napęcznieją (ok 1h) i odcedzamy. Żurawiny miksujemy z oliwą, sokiem z cytryny, octem, miodem, solą i pieprzem.W razie gdyby sos był za gęsty można dodać trochę wody z odsączonych żurawin.
Przygotowanie sałatki:
Umytą rukolę i mieszankę sałat przekładamy do salaterki. Żółty ser i paprykę kroimy w zapałkę, cebulę
w plastry. Wszystko razem mieszamy. Sałatkę polać obficie wcześniej przygotowanym sosem żurawinowym,
a wszystko na koniec posypujemy cynamonem.
Ten sos zapowiada się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam, ten sos nadaje niepowtarzalnego smaku takiej niby zwykłej sałatce.
OdpowiedzUsuń