środa, 12 stycznia 2011

Sałatka z sosem żurawinowym



Tak jak obiecałam i wczoraj na obiad była sałatka. Sałatka z sosem żurawinowym, to nowość na mojej liście, ale naprawdę godna polecenia. Sałatka jest pyszna, a wszystko to za sprawa sosu żurawinowego, który przełamuje smakowe konwencje. Przepis znalazłam w starym numerze "Zwierciadła" i przyznam się szczerze, że musiałam go trochę zmodyfikować.
Pierwsza zmiana to zastąpienie octu malinowego, zwykłym octem balsamicznym
i syropem malinowym, ponieważ takowego nie miałam w domu, nie wiem czy dobrze to sobie wykombinowałam ale było smaczne. Druga zmiana, to żurawiny zalałam wrzątkiem i moczyłam je ok. godziny, aż napęczniały.
Trzecia zmiana, dodałam orzeszki ziemne, ponieważ zostały mi jeszcze z wczoraj,
a poza tym, to bardzo mi smakują w sałatkach.

Składniki:
  • 200 g rukoli
  • 200g mieszanki sałat
  • 100 g żółtego sera
  • pół żółtej papryki (ja dałam całą)
  • czerwona cebula (ja dałam pół)
  • 2 garście uprażonych orzeszków ziemnych (mój dodatek)
Składniki na sos żurawinowy:
  • 100g żurawiny
  • 4 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu (wydaje mi się, że jedna wystarczy)
  • łyżka octu malinowego (ja dałam łyżkę octu balsamicznego i łyżkę syropu malinowego)
Przygotowanie sosu żurawinowego:
Żórawiny zalewamy  wrzątkiem i moczymy je, aż napęcznieją (ok 1h) i odcedzamy. Żurawiny miksujemy
z oliwą, sokiem z cytryny, octem, miodem, solą i pieprzem.W razie gdyby sos był za gęsty można dodać trochę wody z odsączonych żurawin.

Przygotowanie sałatki:

Umytą rukolę i mieszankę sałat przekładamy do salaterki. Żółty ser i paprykę kroimy w zapałkę, cebulę
w plastry. Wszystko razem mieszamy. Sałatkę polać obficie wcześniej przygotowanym sosem żurawinowym,
a wszystko na koniec posypujemy cynamonem.


2 komentarze:

  1. Szczerze polecam, ten sos nadaje niepowtarzalnego smaku takiej niby zwykłej sałatce.

    OdpowiedzUsuń