Pogoda za oknem spowodowała brak pomysłu na obiad, brak inwencji twórczej. Z rezygnacją zajrzałam do zamrażalki, hmm, może tam znajdę jakiś "szybki obiad". Obiadu wprawdzie nie znalazłam ale pod ręką znalazły się mrożone grzyby, które mnie natchnęły do działania i wyszedł mi na prawdę przepyszny obiadek, FARFALLE Z GRZYBAMI I ORZECHAMI.
Składniki:
- 500g grzybów leśnych (mogą być mrożone)
- makaron farfalle
- 1-2 cebule
- 2-3ząbki czosnku
- 1/4 szklanka wina
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2-3 łyżki oliwy (może być również masło)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- po jednej łyżce posiekanej: pietruszki, zielonej kolendry, koperku
- szczypta szafranu
- sól i pieprz do smaku
- łyżka wrzątku
- ser parmezan do posypana
- Grzyby myjemy i oczyszczamy.Wkładamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut, przekładamy na durszlak przelewamy zimną wodą, odsączamy i kroimy w plasterki. Kiedy nasze grzyby są mrożone odmrażamy je, a następnie odparowujemy na suchej patelni (w przypadku grzybów mrożonych czas przygotowania dania można trochę skrócić).
- Gotujemy wodę, solimy i wrzucamy makaron i gotujemy go do momentu aż będzie al dente. Odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i stale mieszając smażymy przez chwilę, następnie wlewamy wino, przykrywamy i dusimy kilka minut. Kiedy wino trochę odparuje podlewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 15min.od czasu do czasu mieszając.
- Czosnek drobno siekamy i ucieramy go w moździerzu z solą, pieprzem, orzechami, kolendrą i pietruszką, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny.
- Szafran zalewamy łyżką wrzątku i dodajemy do grzybów, mieszamy.
- Przygotowaną pastę czosnkowo-ziołową dodajemy do grzybów. Wszystko jeszcze raz mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy ok. 5min.
- Do grzybów dodajemy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i jeszcze 5 minut podgrzewamy całe danie.
Mniam - klasyczne polaczenie i b smakowite. No i pasta fikusna - po prostu butiqueowe danie.
OdpowiedzUsuńJakie wino należy dodać?
OdpowiedzUsuń