sobota, 20 listopada 2010

FARFALLE Z GRZYBAMI I Z ORZECHAMI

Pogoda za oknem spowodowała brak pomysłu na obiad, brak inwencji twórczej. Z rezygnacją zajrzałam do zamrażalki, hmm, może tam znajdę jakiś "szybki obiad". Obiadu wprawdzie nie znalazłam ale pod ręką znalazły się mrożone grzyby, które mnie natchnęły do działania i wyszedł mi na prawdę przepyszny obiadek, FARFALLE Z GRZYBAMI I ORZECHAMI.

Składniki:
  • 500g grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  •  makaron farfalle   
  • 1-2 cebule
  • 2-3ząbki czosnku
  • 1/4 szklanka wina 
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki oliwy (może być również masło)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • po jednej łyżce posiekanej: pietruszki, zielonej kolendry, koperku
  • szczypta szafranu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka wrzątku
  • ser parmezan do posypana
Przygotowanie:
  • Grzyby myjemy i oczyszczamy.Wkładamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy kilka minut, przekładamy na durszlak przelewamy zimną wodą, odsączamy i kroimy w plasterki. Kiedy nasze grzyby są mrożone odmrażamy je, a następnie odparowujemy na suchej patelni (w przypadku grzybów mrożonych czas przygotowania dania można trochę skrócić).
  • Gotujemy wodę, solimy i wrzucamy makaron i gotujemy go do momentu aż będzie al dente. Odcedzamy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i stale mieszając smażymy przez chwilę, następnie wlewamy wino, przykrywamy i dusimy kilka minut. Kiedy wino trochę odparuje podlewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 15min.od czasu do czasu mieszając.
  • Czosnek drobno siekamy i ucieramy go w moździerzu z solą, pieprzem, orzechami, kolendrą i pietruszką, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Szafran zalewamy łyżką wrzątku i dodajemy do grzybów, mieszamy.
  • Przygotowaną pastę czosnkowo-ziołową dodajemy do grzybów. Wszystko jeszcze raz mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy ok. 5min.
  • Do grzybów dodajemy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i jeszcze 5 minut podgrzewamy całe danie.
             Danie rozłożyć do głębokich talerzy posypać Parmezanem i  posiekanym koperkiem.

2 komentarze:

  1. Mniam - klasyczne polaczenie i b smakowite. No i pasta fikusna - po prostu butiqueowe danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wino należy dodać?

    OdpowiedzUsuń