W planach miałam zupełnie coś innego. Zaglądając niedawno na blog Małgosi Pieprz czy wanilia
podpatrzyłam u niej przepis na "sałatkę z polotem" i bardzo mi się spodobała i postanowiłam ją szybko zrobić.Wybrałam się do sklepu i zakupiłam nawet produkty ale niestety nigdzie nie mogłam dostać mango, więc sałatkę musiałam zmodyfikować i mango zastąpiłam pomarańczą, sałatka wyszła całkiem smaczna, ale następnym razem będzie z mango, bo jestem bardzo ciekawa tej kompozycji smakowej.
Dziękuję za inspirację.
Dziękuję za inspirację.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 pomarańcza
- 1 pierś z kurczaka
- 2-3 garści rukoli
- 1 łyżka uprażonych orzeszków ziemnych
Dressing:
- 1-2 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżka soku z pomarańczy
- 1-2 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie:
- Pierś z kurczak przyprawić solą i pieprzem. Ugotować na parze (ja ugotowałam na parze ale następnym razem spróbuję z usmażyć pierś). Pierś wystudzić i pokroić w paseczki.
- Awokado obrać, podzielić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w paski. Aby nasze awokado nie sczerniało w trakcie jak będziemy przygotowywać resztę składników należy je albo skropić sokiem z cytryny albo koło pokrojonych pasków blisko położyć pestkę awokado.
- Pomarańczę obrać z błonek i pokroić w kostkę.
- Wymieszać składniki dressingu.
- Na półmisku ułożyć rukolę, pierś z kurczak, pomarańczę i avokado. Wszystko polać dressingiem i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz