Jeden ze smaków mojego dzieciństwa to smak musztardy.
Tak, tak, nie wcale tam żadne cukierki, czekolady (żelki i prażynki pominę, bo je też uwielbiałam) tylko właśnie musztarda. Czasem wyjadałam ją prosto ze słoiczka, a czasem przygotowywałam sobie pyszne danie w postaci kanapki z masłem i musztardą, a czasem wersję bardziej na "bogato" kanapkę z masłem, żółtym serem i musztardą...Pycha!
Tak, tak, nie wcale tam żadne cukierki, czekolady (żelki i prażynki pominę, bo je też uwielbiałam) tylko właśnie musztarda. Czasem wyjadałam ją prosto ze słoiczka, a czasem przygotowywałam sobie pyszne danie w postaci kanapki z masłem i musztardą, a czasem wersję bardziej na "bogato" kanapkę z masłem, żółtym serem i musztardą...Pycha!
Nie było wyjścia przepis na "schaboszczaki" z gazety Kuchnia, nr 3/2012 (z moimi małymi zmianami) musiał mi zasmakować.
Składniki:
- 8 kotlecików ze schabu z kostką (u mnie bez)
- 230 g serka mascarpone (250g bo takie jest opakowanie)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 3 łyżki mąki
- sok i skórka z otartej jednej cytryny (ja dałam połówkę)
- sól i pieprz do smaku
- troszkę tymianku (moja wersja)
- fasolka szparagowa (tyle ile potrafisz zjeść):-)
Przygotowanie:
- Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące.
- Na rozgrzanej patelni z masłem smażymy kotlety, kiedy lekko się zarumienią dodajemy do nich serek mascarpone i musztardę.
- Mięso dusimy ok 15 minut, po czym dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok. Jak trzeba przyprawiamy do smaku.
- Gotujemy fasolkę i podajemy osobno jako dodatek do mięsa (moja wersja).
Karolu! Pysznie, jak zawsze u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności przesyłam!
schab karkowy czy srodkowy?
OdpowiedzUsuńDodajemy do nich serek i musztardę, co to znaczy?-tzn kładziemy na patelnię serek i musztardę czy kładziemy na kotlety ?
OdpowiedzUsuń