Składnik:
- 3 podwójne piersi z kurczaka
- 200 ml. soku z pomarańczy
- 1/4 szklanka dżemu ananasowego
- 1 puszka ananasów
- 1-2 łyżki miodu (jak dla mnie jedna wystarczy)
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 gałązki świeżego tymianku
- szczypta estragonu
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Z soku, miodu, dżemu, oliwy i przypraw robimy marynatę.
- Przyprawionego solą i pieprzem kurczaka zalewamy marynatą i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
- Kurczaka wyjmujemy z marynaty (marynaty nie wylewamy) i obsmażamy na rozgrzanej patelni po 2 minuty na każdą stronę.
- Kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy połową marynaty oraz pokrojonymi w kostkę ananasami z puszki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy 15-20 minut, od czasu do czasu odwracając mięso by równomiernie się upiekło.
- Resztę marynaty wlewamy do rondelka i gotujemy, aż marynata zgęstniej i nabierze konsystencję sosu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz