niedziela, 10 kwietnia 2011

Wiosenne Tiramisu

  
Wiosna zawitała w naszym ogrodzie, a dziś nawet można było w nim znaleźć coś dla oka i dla podniebienia... Przedstawiam wam Tiramisu w wiosennej odsłonie. Jest to jeden z moich ulubionych i wyjątkowych deserów...


Składniki:

(przepis na 5 pucharków)
  • 500 g serka mascarpone
  • 4-5 żółtek (w zależności od wielkości jaj)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 800 ml amaretto
  • 1,5 opakowana podłużnych biszkoptów
    ( firmy SAN)
  • 1.5 szklanki zaparzonej mocnej kawy
    (5 łyżeczek sypanej kawy)
Przygotowanie:
  • Zaparzamy kawę, najlepiej w kawiarce.
  • Żółtka ucieramy  z cukrem pudrem na gładką masę ( można to zrobić mikserem albo trzepaczką ręczną).
  • Dodajemy stopniowo serka mascarpone, delikatnie mieszając aż nam się połączy z żółtkami tworząc jednolitą masę (ostrożnie by nie wprowadzić za dużo powietrza).
  • Dodajemy zaparzoną kawę do amaretto i przelewamy do miseczki..
  • Biszkopty maczamy w roztworze z kawą (należy maczać je bardzo krótko i szybko, tak aby biszkopty nie nasiąkły za bardzo, bo w przeciwnym razie nasz deser będzie pływać).
  • Nasączone biszkopty układamy na dnie naczynia, posypujemy lekko kakao, następnie rozsmarowujemy krem, sypiemy znów kakao i przekładamy znów warstwą nasączonych biszkoptów
    i znów posypujemy kakao i kładziemy na koniec kolejna warstwę kremu.
  • Gotowy deser przykrywamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce ok. doby.
  • Przed podaniem posypujemy nasz deser kakaem po wierzchu.

1 komentarz:

  1. Karolino! U mnie też tiramisu w szklaneczkach, ale trochę w innej wersji:) Może wpadniesz na karmelisu?
    Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam Cię wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń