Składniki:
(przepis na 5 pucharków)
- 500 g serka mascarpone
- 4-5 żółtek (w zależności od wielkości jaj)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 800 ml amaretto
- 1,5 opakowana podłużnych biszkoptów
( firmy SAN) - 1.5 szklanki zaparzonej mocnej kawy
(5 łyżeczek sypanej kawy)
Przygotowanie:
- Zaparzamy kawę, najlepiej w kawiarce.
- Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę ( można to zrobić mikserem albo trzepaczką ręczną).
- Dodajemy stopniowo serka mascarpone, delikatnie mieszając aż nam się połączy z żółtkami tworząc jednolitą masę (ostrożnie by nie wprowadzić za dużo powietrza).
- Dodajemy zaparzoną kawę do amaretto i przelewamy do miseczki..
- Biszkopty maczamy w roztworze z kawą (należy maczać je bardzo krótko i szybko, tak aby biszkopty nie nasiąkły za bardzo, bo w przeciwnym razie nasz deser będzie pływać).
- Nasączone biszkopty układamy na dnie naczynia, posypujemy lekko kakao, następnie rozsmarowujemy krem, sypiemy znów kakao i przekładamy znów warstwą nasączonych biszkoptów
i znów posypujemy kakao i kładziemy na koniec kolejna warstwę kremu. - Gotowy deser przykrywamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce ok. doby.
- Przed podaniem posypujemy nasz deser kakaem po wierzchu.
Karolino! U mnie też tiramisu w szklaneczkach, ale trochę w innej wersji:) Może wpadniesz na karmelisu?
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
Pozdrawiam Cię wiosennie:)