wtorek, 5 kwietnia 2011

Pomarańczowo imbirowe krewetki


Składniki:
  • ok. 20 sztuk mrożonych krewetek tygrysich
  • połowa papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki 
Składniki na marynatę:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wódki
  • sok połówki cytryny
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 cm świeżego imbiry (startego na tarce)
  • 1 ząbek czosnku (wyciśniętego przez praskę)
Składniki na sos pomarańczowo- imbirowy:
  • sok z  jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 cm kawałek imbiru 
  • szczypta chili
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy. 
  • Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem i zalewamy nią krewetki. Krewetki w marynacie odstawiamy na około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  •  Przygotowujemy sos: zagotowujemy w rondelku sok z pomarańczy dodajemy łyżeczkę miodu i świeżo mielony pieprz. Gotujemy aż sos straci połowę swojej objętości.
  • Papryczkę chili i czosnek kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni  i podsmażamy na niej chili razem czosnkiem.
  • Krewetki wyjmujemy z marynaty (ale ich nie suszymy) i wrzucamy na patelnię na której smażymy czosnek razem z  chili i wszytko razem smażymy ok. 10 minut.
  •  Na talerzu układamy krewetki i polewamy pomarańczowo-imbirowym sosem i posypujemy natką z pietruszki.

    Dzisiejszą kulinarną inspiracją był przepis znaleziony na tym blogu

    4 komentarze: