Składniki:
- ok. 20 sztuk mrożonych krewetek tygrysich
- połowa papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- natka pietruszki
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki wódki
- sok połówki cytryny
- otarta skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 cm świeżego imbiry (startego na tarce)
- 1 ząbek czosnku (wyciśniętego przez praskę)
Składniki na sos pomarańczowo- imbirowy:
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 cm kawałek imbiru
- szczypta chili
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy.
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem i zalewamy nią krewetki. Krewetki w marynacie odstawiamy na około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Przygotowujemy sos: zagotowujemy w rondelku sok z pomarańczy dodajemy łyżeczkę miodu i świeżo mielony pieprz. Gotujemy aż sos straci połowę swojej objętości.
- Papryczkę chili i czosnek kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy na niej chili razem czosnkiem.
- Krewetki wyjmujemy z marynaty (ale ich nie suszymy) i wrzucamy na patelnię na której smażymy czosnek razem z chili i wszytko razem smażymy ok. 10 minut.
- Na talerzu układamy krewetki i polewamy pomarańczowo-imbirowym sosem i posypujemy natką z pietruszki.
muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńKarolu! Wyglądają cudownie! Brawo:)
OdpowiedzUsuńDziękuję,Dziękuję! Faktem jest,że te krewetki są pyszne. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie, godne wyprobowania :)
OdpowiedzUsuń