Oto przepis na moją ulubioną sałatka. Historia jej jest taka, że dawno, dawno temu podpatrzyłam u kolegi jego sylwestrową sałatkę, której bazą były paluszki krabowe, przepisu nie zanotowałam ale potem sama próbowałam ją odtworzyć. Po wielu próbach doszłam w końcu do idealnej dla mnie kompozycji i idealnego smaku. Sama już nie wiem nawet czy moja sałatka choć trochę przypomina sałatkę tego kolegi.
Uwaga tylko dla miłośników czosnku !!!
Składnik:
- 4 opakowania paluszków krabowych (pakowane po 6sztuk)
- 1 paczka makaronu ryżowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
Dressing czosnkowy:
- 2-3 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
- 2-3 ząbki czosnku (według uznania)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- pół łyżeczki ziół do sałatek
Przygotowanie dresingu:
W małej miseczce mieszamy jogurt, majonez, sos ostrygowy i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Wszytko doprawiamy do smaku solą, świeżo mielony pieprzem oraz ziołami.
Przygotowanie sałatki:
- Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, po upływie 5 minut kiedy makaron jest już miękki zalewamy go zimną wodą, odcedzamy i kroimy na krótsze nitki.
- Ananasy kroimy w kostkę.
- Paluszki krabowe kroimy w kostkę.
- Kukurydze odsączamy na sitku.
- Wszystkie składniki razem mieszamy i zalewamy czosnkowym dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz