środa, 24 listopada 2010

Makaron z wędzonym łososiem

Dzisiejszy dzień był zakręcony i nie miałam czasu na gotowanie, no ale zjeść coś trzeba było więc wymyśliłam pewną wariację z wędzonym łososiem i rukolą na której punkcie mam ostatnio coś w rodzaju małej smakowej obsesji :-)

Składniki:
  • 200-300 makaronu (rodzaj według uznania)
  • 150-200 g. wędzonego łososia
  • jedna albo dwie garści rukoli
  • 200 ml. śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • kilka łyżek wody
Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i przekładamy makaron do garnka w którym się gotował i przykrywamy go pokrywką, aby nam nie wystygł.
  2. Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekany czosnek, cebulę do momentu aż składniki staną się szkliste.
  3. Dodajemy śmietanę, kilka łyżek wody, sok z cytryny, łososia pokrojonego w paski.
  4. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Na talerz układamy makaron polany śmietanowym sosem z łososiem i posypujmy rukola, a na talerzu niech sobie każdy zrobi bałagan w swoim zakresie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz