Składniki:
- 200-300 makaronu (rodzaj według uznania)
- 150-200 g. wędzonego łososia
- jedna albo dwie garści rukoli
- 200 ml. śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- świeżo mielony pieprz
- sól
- kilka łyżek wody
Przygotowanie:
- W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i przekładamy makaron do garnka w którym się gotował i przykrywamy go pokrywką, aby nam nie wystygł.
- Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekany czosnek, cebulę do momentu aż składniki staną się szkliste.
- Dodajemy śmietanę, kilka łyżek wody, sok z cytryny, łososia pokrojonego w paski.
- Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Na talerz układamy makaron polany śmietanowym sosem z łososiem i posypujmy rukola, a na talerzu niech sobie każdy zrobi bałagan w swoim zakresie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz