środa, 10 listopada 2010

Kremowa marchewkowa zupa

Smak zupy marchewkowej chodził za mną już od dłuższego czasu. Co róż napotykałam się na nią, na różnych blogach i różnych magazynach i co róż nasuwało się jedno pytania :
Jak właściwie taka zupa marchewkowa smakuje?
Aż nadszedł pewnego pochmurnego dnia odpowiedni moment marchewki w roli głównej w mojej zupę. Przepis znalazłam w październikowym nr." Kuchnia" i cytuję go z moimi drobnymi zmianami. Marchewkowa zupa okazała się bardzo ciekawym kulinarnym eksperymentem. Na pewno znajdzie ona swoich przeciwników i zwolenników ale myślę, że warto spróbować i się samemu przekonać.


Składniki:
  • 1 kg. marchewki
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion żółtej gorczycy
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki skórki z otartej limonki
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • parę łyżek jogurtu
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Pora (tylko biała część) i cebulę kroimy w kosteczkę.
  3. Gorczycę i kolendrę ucieramy w moździerzu
  4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy arachidowy olej i smażymy na nim przez minutę kolendrę, gorczycę i curry.
  5. Dodajemy imbir i smażymy przez kolejną minutę.
  6. Następnie pora razem z cebulą lekko podsmażamy, tak by nabrały złocistego koloru.
  7. Do pora i cebuli dołączamy marchewkę i skórkę z otartej limonki i dusimy 2-3 minuty. 
  8. Zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
  9. Po zagotowaniu zdejmujemy przykrywkę i gotujemy na małym ogniu ok.30 minut
  10. Gdy marchewka będzie miękka, wszystko zmiksujemy aż uzyskamy krem.
  11. Po zmiksowaniu nasz krem wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  12. Jeśli nasza zupa jest za gęsta można wlać troszkę bulionu.
                     Marchewkowy krem podajemy z niewielkim jogurtowym kleksem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz