Pewnie w żaden sposób mój barszcz nie przypomina oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego, ale za to jest mój, a gotując go dziś na obiad myślałam o mojej wyjątkowej podróży na Ukrainie i wędrówce po górach.
Miło było przypomnieć sobie tą wyprawę zajadając się pysznym Barszczem Ukraińskim...
(uwaga duży gar zupy)
- 4 -5 buraków
- 300g fasoli "Jaś"
- 4 ziemniaki
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- wywar rosołowy (3,5 litry)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 kwaśne jabłko
- pół główki kapusty
- 4 grzybki suszone
- 3-4 ząbki czosnku
- śmietana
- 1/2 szklanki koncentratu buraczanego
- ew. sok z cytryny jeśli barszcz okaże się za mało kwaśny
- pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy,majeranek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Dzień przed fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc, następnego dnia gotujemy fasolę w tej samej wodzie w której się moczyła.
- Buraki szorujemy i gotujemy w łupinach, po godzinie wyjmujemy z wody i studzimy
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do wywaru rosołowego wrzucamy starte warzywa, grzyby i przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy) i gotować ok. 15 minut.
- Dodajemy obrane starte jabłko, ziemniaki pokrojone w kostkę i kapustę pokrojona w dużą kostkę. Wszystko gotujemy ok. 30 min.
- Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do garnka z wywarem, następnie dodajemy ugotowaną fasolę i 2-3 łyżki przecieru pomidorowego,1/2 szklankę koncentratu buraczanego.Wyciskamy ząbki czosnku.
- Przyprawiamy majerankiem solą i pieprzem do smaku i wszystko razem gotujemy ok 15 minut.
- Na koniec zabielamy naszą zupę śmietaną
- Jeśli barszcz jest za mało kwaśny można dodać odrobinę soku z cytryny.
Mój Buraku, mój czerwony czyżbyś nie chciał takiej żony;-) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz