Co prawda już dawno po sezonie paprykowym, ale dziś znalazłam zdjęcie moich faszerowanych papryk, które robiłam z dwa miesiące temu i postanowiłam je dodać na blog, bo potem pewnie o nich zapomnę.
Składniki:
- 4 duże papryki
- 500g mięsa mielonego
- 2 woreczki ryżu (ok. 200)
- 300g pieczarek
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanej bazyli
- papryka ostra w proszku
- papryka słodka w proszku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Odcinamy górę od papryki oczyszczamy dokładnie z nasion
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni aż nam się zeszkli
- Dodajemy mięso, przyprawiamy do smaku papryka, solą i pieprzem i smażymy do zarumienienia
- Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż cały sok z pomidorów odparuje.
- Pieczarki myjemy kroimy w kostkę i dusimy na patelni przyprawiając solą i pieprzem
- Farsz mięsny dokładnie mieszamy z farszem pieczarkowym i faszerujemy nim papryki i przykrywamy je czapeczkami odciętymi wcześniej.
- Układamy faszerowane papryki w żaroodpornym naczyniu podlewamy je odrobiną wody i zapiekamy ok.30 min. w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz