środa, 3 listopada 2010

Faszerowana Papryka



Co prawda już dawno po sezonie paprykowym, ale dziś znalazłam zdjęcie moich faszerowanych papryk, które robiłam z dwa miesiące temu i postanowiłam je dodać na blog, bo potem pewnie o nich zapomnę.


Składniki:
  • 4 duże papryki
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 woreczki ryżu (ok. 200)
  • 300g  pieczarek
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanej bazyli
  • papryka ostra w proszku
  • papryka słodka w proszku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Odcinamy górę od papryki  oczyszczamy dokładnie z nasion
  2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni aż nam się zeszkli
  3. Dodajemy mięso, przyprawiamy do smaku papryka, solą i pieprzem i smażymy do zarumienienia
  4. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, bazylię, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż cały sok z pomidorów odparuje.
  5. Pieczarki myjemy  kroimy w kostkę i dusimy na patelni przyprawiając solą i pieprzem
  6. Farsz mięsny dokładnie mieszamy z farszem pieczarkowym i faszerujemy nim papryki i przykrywamy je czapeczkami odciętymi wcześniej.
  7. Układamy faszerowane papryki w żaroodpornym naczyniu podlewamy je odrobiną wody i zapiekamy ok.30 min. w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz