wtorek, 2 listopada 2010

Orzechowy kurczak w sosie z granatów

Przepis zapożyczony od Asi ze strony Kwestia Smaku.  Dziękuję.
Danie bardzo pyszne i bardzo efektowne, a wszystko za sprawą tego bardzo kolorystycznego i niepowtarzalnego w smaku sosu z granatów. W sam raz na jakąś romantyczną kolację, ale oczywiście nie tylko:-)


Składniki:
  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanka mąki
  • 2 łyżki masła
  • oliwa do smażenia
Sos z granatów:
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 łyżka cebuli
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek granatu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki wyłuskanych ziarenek granatu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie sosu z granatów:

Do rondla wlewamy wino, dodajemy drobno posiekaną cebulę i dusimy aż większość wina odparuje. Wlewamy bulion oraz wyciśnięty sok z ziarenek granatu i gotujemy przez ok. 5 min. aż sos się zredukuję o połowę. Dodajemy miód i gotujemy aż sos zgęstnieje, następnie dodajemy ziarenka granatów , mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem.

Przygotowanie piersi z kurczaka w orzechowej panierce:

Pierś z kurczaka  rozbijamy tłuczkiem, opruszamy solą i obtaczamy w jajku a następnie panierujemy w mieszance posiekanych orzechów i mąki.
Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę masła z kilkoma łyżkami oliwy i smażymy pierś 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone pierś z kurczaka podajemy  podajemy z sosem z granatów i posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz