Danie bardzo pyszne i bardzo efektowne, a wszystko za sprawą tego bardzo kolorystycznego i niepowtarzalnego w smaku sosu z granatów. W sam raz na jakąś romantyczną kolację, ale oczywiście nie tylko:-)
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanka mąki
- 2 łyżki masła
- oliwa do smażenia
Sos z granatów:
- 1/3 szklanki białego wina
- 1 łyżka cebuli
- 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/3 szklanki soku wyciśniętego z ziarenek granatu
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki wyłuskanych ziarenek granatu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie sosu z granatów:
Przygotowanie piersi z kurczaka w orzechowej panierce:
Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, opruszamy solą i obtaczamy w jajku a następnie panierujemy w mieszance posiekanych orzechów i mąki.
Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę masła z kilkoma łyżkami oliwy i smażymy pierś 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone pierś z kurczaka podajemy podajemy z sosem z granatów i posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz