- 250g cienkiego makaronu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 dymki (w przepisie jest 6)
- 175g pieczarek
- 1 ogórek
Produkty na dressing:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 2 limonek
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżeczka ostrego sosu chili
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Kiedy będzie już miękki, odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego i dokładnie mieszamy.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki i lekko podduszamy na patelni (w oryginalnej wersji są surowe)
Dymkę kroimy w plasterki, z ogórków wydrążamy gniazda,a następnie kroimy na cienkie, krótkie paski,i dodajemy wszystkie składniki do makaronu.
Przygotowujemy dressing:
W miseczce mieszamy razem olej sezamowy, sos ostrygowy, sok z limonek, cukier i sos chili oraz posiekaną kolendrę.
Polewamy sałatkę dressingiem, mieszamy i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz